Femton åtalas i Malmö efter gängkrig

Femton män har åtalats vid Malmö tingsrätt misstänkta för bland annat förberedelse till mord, stämpling till mord och grovt vapenbrott på flera orter i södra Sverige. Flera av dem har kopplingar till organiserad narkotikahandel i Malmö.

Åtalen följer efter lång blodig konflikt mellan två kriminella nätverk i Malmö där såväl kidnappning och ett trippelmord utanför ett internetcafé 2018 och en uppmärksammad dödsskjutning av en kvinna – som bar en baby i famnen – året därpå ingår och följts av nya mordplaner, enligt SVT Skåne.

Långt gångna hämndaktioner och beställningar av mord och vapen 2020 har polisen nu kunnat rulla upp med hjälp av information via den avkrypterade appen Encrochat, (som fransk polis kunde knäcka och delge uppgifter om kriminellas meddelanden). Chattjänster som även de misstänkta gärningsmännen i Skåne använde.

Gängmedlemmar har kunnat frihetsberövats och staden har blivit något tryggare.
– Det här är en väldigt stor utredning som krävt hårt och uthålligt arbete från våra utredare. Att åtal nu väcks visar att vi aldrig ger oss i kampen mot den grova kriminaliteten, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö, i ett pressmeddelande.

De män som åtalades i torsdags är med i en av stadens mer ökända narkotikaligor och deras måltavlor har varit från det konkurrerande nätverket Los Suecos.

I åtalet beskrivs hur attentatspersoner anlitats och gps-sändare placerades i ett fordon för kunna följa ett tilltänkt offer, men även hur polisen efter att fått information lyckades avstyra ett mord våren 2020 då en man var på väg med en revolver.
De tidigare morden har i bara några få fall klarats upp. Men nu har åklagare med dokumentation av Encrochat-trafiken kunnat åtala de misstänkta i den stora härvan.

Rättegången mot de 15 tilltalade – de förnekar brott – inleds 4 oktober i Malmö tingsrätt och planeras pågå i gem månader.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser