Inget cannabisbeslut före jul i Tyskland

BERLIN Det ser inte ut att bli något beslut om de första stegen i legalisering av cannabis i Tyskland i år. Beslutet, som var planerat till kommande vecka, skjuts in i nästa år. Oenighet kring lagen i den socialdemokratiska förbundsdagsgruppen verka vara orsaken.

Den tyska regeringen var överens med de hälsopolitiska talespersonerna om hur en cannabislag skulle utformas och tanken var att beslutet skulle tas under vecka 50. Nu verkar det som om beslutet skjuts in i nästa år. Om det också kommer att innebära ytterligare förändringar i lagen eller om den ens kommer upp till beslut är nu oklart.

– Personligen är jag väldigt ledsen att det är så. Det innebär att det inte blir något beslut under vecka 50 säger den socialdemokratiske förbundsdagsledamoten och legaliseringsförespråkaren Dirk Heidenblut på Instagram

Han bekräftar att man ännu inte är överens iSPD:s förbundsdagsgrupp eller åtminstone med gruppledningen i frågan, även om det finns en överenskommelse mellan regeringspartiernas fackpolitiker och det ansvariga departementet .

Det är tydligt att det fortfarande finns ett motstånd mot förslaget från delar av socialdemokratiska SPD.  Sebastian Fiedler, förbundsdagsledamot som sitter i justitieutskottet och är tidigare polis, säger till Spiegel  att han ser ett betydande behov av förtydliganden kring cannabislagen och att det aldrig fanns en överenskommelse i SPD:s parlamentariska grupp kring det framförhandlade lagförslaget.

– Om lagen om legalisering av cannabis skulle röstas om nu skulle det bli en betydande andel nejröster från SPD:s förbundsdagsgrupp. Inklusive min egen, säger Fiedler till Spiegel.

Sebastian Fiedler ser det som ett stort problem i processen att de kriminalpolitiska konsekvenserna av legalisering inte har beaktats och han menar att det vore ett stort misstag att börja med att tillåta okontrollerad hemodling för vuxna.

Oavsett utgången är det nu klart att den typ av legalisering som fanns med i koalitionsavtalet, det vill säga försäljning av cannabis till vuxna i licensierade butiker, inte kommer till stånd under denna regerings mandatperiod.

 

Annonser