LOUISE

Fallet Louise…

… skakar Sverige efter socialtjänstens bristande agerande i Vetlanda

louise

Mer på temat LOUISE

Louise pappa får behålla vårdnaden

Nyheter |

VETLANDA Den drogmissbrukande pappa som dömts till rättspsykiatrisk vård för sexuella övergrepp mot sin minderåriga dotter får fortsätta vara hennes vårdnadshavare. Det har Vetlanda kommun som hårt kritiserats för att inte ha hjälpt flickan beslutat.

Inget åtal i fallet Louise

Nyheter |

VETLANDA Förundersökningen mot en man vid socialtjänsten i Vetlanda kommun misstänkt för tjänstefel i uppmärksammade fallet Louise som levde i misär med sin missbrukande pappa läggs ner. Åklagaren anser att tjänstemannen borde ha utrett flickans situation mer, men att felbedömningar inte är straffbara.

Skydd för barn och unga ska stärkas

Nyheter |

STOCKHOLM Barn som riskerar utsättas för våld och far illa ska få bättre skydd, en ny utredning ska se över reglerna. “En hjärtefråga för mig. Ett antal uppmärksammade fall och säkert många vi ej vet om visar att skyddet och stödet för barn och unga behöver stärkas“, säger folkhälsominister Maria […]

Misstänkt tjänstefel i fallet Louise

Nyheter |

VETLANDA En tjänsteman i Vetlanda kommun har delgivits misstanke om tjänstefel för hur kommunen skötte fallet Louise. Flickan som i flera år tvingades leva i misär med sin psykiskt sjuke, missbrukande pappa som även våldtog henne.

Vårdinspektion föreslås ta över all tillsyn

Nyheter |

STOCKHOLM En helt ny myndighet, Vårdinspektionen, bör inrättas och sköta all tillsyn inom socialtjänst och hälso- och sjukvården, föreslår den statliga tillsynsutredningen. Det gäller bland annat tillsyn av behandlingshem och vårdhem där brister idag kan ta lång tid att upptäcka.

Vetlandas socialchef kan stanna trots kritik

Nyheter |

VETLANDA Ansträngd personalsituation och bristande kompetens på socialförvaltningens familjesektion bidrog till att rutiner och regler inte följdes i fallet “Louise“. Utredaren är försiktig i omdömet av Vetlanda kommun och dess chefer, men riktar desto mer kritik mot SVT Uppdrag granskning.

Vetlandas socialnämnd får inte ansvarsfrihet

Nyheter |

VETLANDA Ett enigt kommunfullmäktige i Vetlanda beslutade i onsdags kväll att följa kommunrevisorernas förslag att inte bevilja socialnämnden ansvarsfrihet för 2006. Detta visar att politikerna hade ansvaret för bristande agerande i det uppmärksammade fallet Louise.

Hård kritik mot Vetlandas socialnämnd

Nyheter |

VETLANDA Socialnämnden i Vetlanda kritiseras hårt för att haft dålig kontroll över verksamheten och hanteringen av det uppmärksammade fallet Louise. Kommunrevisorerna föreslår att politikerna i nämnden inte beviljas ansvarsfrihet.

Åklagare synar Vetlanda kommun

Nyheter |

VETLANDA Kammaråklagare Stefan Edwardsson har beslutat inleda en förundersökning om tjänstefel begåtts på socialförvaltningen i Vetlanda i det uppmärksammade fallet ”Louise”.

Bättre rättskydd för utsatta barn

Nyheter |

STOCKHOLM Efter flera skandaler så föreslår regeringen att barn och unga som far illa ska få ett ökat rättsskydd och vill hårdare kontrollera socialtjänstens insatser. Folkhälsominister Maria Larsson öppnar även för att införa yrkeslegitimation av socionomer./En lagrådsremiss har nu lämnats.

Utredare granskar fallet Louise

Nyheter |

VETLANDA En oberoende utredare ska granska Vetlanda kommuns hantering av fallet ”Louise”, som trots socialförvaltningens vetskap i flera år tvingades bo med en psykiskt sjuk, missbrukande pappa som även sexuellt våldförde sig på henne. Fyra kritiserade chefer stängs under tiden av.

I socialt arbete finns inget facit

Krönikor |

Jag vet inte vad som hände på socialkontoret i Vetlanda när anmälningar om Louise blev liggande utan åtgärd. Jag dömer ingen. Men en längre, mer fokuserad socionomutbildning och socialarbetare som vågar sätta barnens bästa i fokus, tar oss en bit på väg. Det skriver Pernilla Rönnlid, tidigare socialarbetare, idag journalist […]

Vetlandas socialchef sjukskrivs

Nyheter |

VETLANDA Socialchefen Ola Götesson i Vetlanda sjukskrivs från och med tisdag, meddelar kommunledningen. Kritiken efter att fallet Louise uppmärksammades har gjort hans arbetssituation ohållbar. ”Vi måste få hjälp från externa bedömare att kvalitetssäkra verksamheten”, säger kommunalrådet Göran Lindell.

Protester utanför stadshuset i Vetlanda

Nyheter |

VETLANDA Det räcker inte med att avdelningschefen på socialtjänsten i Vetlanda avgår efter misskötsel i fallet Louise. Flera hundra demonstranter hade samlats utanför kommunhuset i fredags. Slagord haglade om att även socialchefen Ola Götesson ska avgå. ”Men vare sig kommunledningen eller socialchefen själv vill att han ska avgå”, säger kommunens […]

Någon bör få skaka galler i fallet Louise

Krönikor |

Det skulle sända en mycket tydlig signal till alla chefer och nämndordföranden inom socialtjänsten om att inte smita från ansvar när barn far illa. Det skriver Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle, i en krönika.

Chefsavhopp i Vetlanda efter kritik

Nyheter |

VETLANDA Familjesektionens chef Boo Hedbrant på socialtjänsten i Vetlanda väljer att lämna sin tjänst efter kritikstormen som följt efter SVT Uppdrag granskning om fallet Louise. Han konstaterar att felaktiga bedömningar gjordes i ärendet om flickan som i flera år levde i misär med sin kriminelle och drogmissbrukande pappa som även […]

Fallet Louise skakar och upprör

Nyheter |

VETLANDA Alla alarmklockor ringde. Grannar, polis, skola och länsstyrelse larmade om att en 10-årig flicka flera år bodde hos sin kriminelle, psykiskt sjuke och missbrukande pappa som även våldtog henne. Men socialtjänsten valde att inget göra. Efter SVT Uppdrag gransknings dokumentär så bad idag, onsdag, ansvariga på Vetlanda kommun flickan […]