Jul04

Koppla av vid skärmen


Ur Drugnews arkiv:

jul04

Mer på temat Jul04

Besök på nyfattigdomens bakgårdar

Reportage |

Under en resa till Göteborg och Finland besöker Ari Leinonen gamla vänner och för dagbok. Samtalen med hemlösa och utslagna väcker frågor om nyfattigdom, solidaritet och uppgivenhet inför alkoholfloden. Leinonen är sedan flera år nykter alkoholist, aktiv i nykterhetsrörelsen och sitter i kommunfullmäktige i Umeå.

Svensk narkotikapolis i Holland

Reportage |

HAAG I 15 år har Ove Dahlberg som polis bekämpat narkotika. Nu är han sambandsman, placerad i den holländska huvudstaden. ”Hela 80 procent av de brott som hamnar på mitt bord handlar om droger”, säger han när Drugnews hälsar på.

Matchen regeringen mot knarklaget

Kultur |

Det är mycket bollspel nu, EM har dragit igång, och senare i sommar är det OS. En match som pågått rätt länge är den mellan regeringen och knarklaget. Det ser rätt illa ut om regeringen inte får förstärkning med exempelvis några analytiskt lagda spelare, menar Per Johansson i en matchrapport.

Drogens funktion i filmdramat

Kultur |

Cannesfestivalen pågår som bäst. Filmer med förtäckta drogglamorösa budskap kan inspirera en del åskådare till att bejaka en destruktiv livsföring. Det skriver i en filmkrönika Tomas Annby, med fil.kand. i filmvetenskap och flera år som skötare inom narkomanvården.

Spritresor ökar färjetrafik i Kvarken

Reportage |

UMEÅ Färjetrafiken mellan Umeå och Vasa har lyft rejält efter det att Finland sänkte alkoholskatten i mars. Dessutom anordnar bussbolag spritshopping till Torneå. “En lössläppt alkoholpolitik leder till ett väldigt lidande för många“, säger Lennart Teglund på Frivården i Umeå, till Drugnews.

Därför dricker svensken mer än på 100 år

Reportage |

Svensken dricker i dag tio liter ren alkohol per år. Det motsvarar 33 flaskor 75-centiliters 40-procentig sprit eller 444 starköl. Så mycket har det inte druckits sedan 1870-talet. Hur har det blivit så och vad är det för alkohol som dricks? Journalisten Patrik Sandström reder ut begreppen.

JULIA – en berättelse från S:t Petersburg

Reportage |

En vårafton på kyrkogården Kovaljovskoje utanför S:t Petersburg. Vi höjer ett glas apelsinjuice för Julia –Tatjanas dotter som älskade fruktdrycken och ville bli fotomodell, men vars liv det satans heroinet tog.