Många beslag när post och polis kollade brevflödet

I en riktad insats i postflödet i Göteborgsområdet hittade Postnords personal tillsammans med polisen försändelser som ledde till 1358 beslag av nätbeställd narkotika och dopingpreparat. Nu är cirka 1200 mottagare runt landet misstänkta för narkotikabrott.


Det är sedan postsekretessen lättades i januari ifjol som det blev möjligt för postpersonal att tipsa polis, tull och andra myndigheter om misstänkta brev och paket med illegala varor. Inledningsvis var det inte många beslag som gjordes den vägen då postpersonal fått bristfällig information om den nya lagen.

Men efter ett samarbete mellan polisen i Göteborg och Postnord, så visar det att lagen kan ge resultat. Vid flera tillfällen från november ifjol till januari i år, så har polis funnits på plats vid Postnords terminaler i Göteborgsområdet. Postnords anställda har sållat ut misstänkta brev och paket som direkt kunnat lämnas över till polis för att avgöra om de skulle öppnas.

Ett sätt att avslöja försändelser med narkotika, som beställts via nätet, var exempelvis att se om kuverten var försedda med riktiga frimärken eller inte.

– En tydlig indikation på det är exempelvis att kriminella använder sig av falska frimärken. Upptäcker vi någonting som vi tror är ett falskt frimärke så blir det per automatik en noggrannare granskning av den försändelsen, säger till SR P4 Väst, Alexis Larsson, Postnords säkerhetschef, som välkomnar samarbetet med polisen.

Men det är polisen på plats som avgör om de av postpersonalen utsållade breven och paketen ska öppnas – det får inte postpersonalen.

– Vi bedömer utifrån bland annat vikt, utseende, luktar, ruskar och lyssnar om de till exempel kan innehålla piller om de ska öppnas, säger Johan Ekström vid spaningssektionen vid polisen i storgöteborg till Drugnews.

Träffsäkerheten var ganska hög, i snitt 80 procent av de öppnade, misstänkta försändelserna innehöll illegala droger eller doping. Vilket Ekström – som var med vid alla kontrolltillfällena – tycker är ett bra resultat. Och polisen kunde direkt beslagta och upprätta anmälning om misstänkt narkotikabrott.

Totalt gjordes vid den riktade insatsen i Göteborg 1 358 beslag av narkotika (tex, amfetamin, cannabis, LSD och kokain), narkotikaklassade läkemedel (som Tramadol) och dopingmedel.
Dessutom hittades narkotika i ytterligare 1300 försändelser i löpande under perioden i postflödet på terminalerna.

Mottagarna till breven och paketen där beslag gjorts är bosatta i hela Sverige.
– Vi har nu identifierar cirka 1200 personer och alla är misstänkta för brott mot narkotikastrafflagen. Några har redan fått brev från oss, övriga står på tur. Många är i 25-30-årsåldern, men även flera äldre. Många är tidigare ostraffade, men riskerar nu böter eller fängelse, säger Johan Ekström på spaningssektionen i Göteborg.

• Drugnews: Kan ert nya arbetssätt och samarbete med postanställda påverka näthandeln av droger?
– Ja, vi hoppas det kan dämpa efterfrågan, kanske fler tänker efter en gång extra innan man beställer narkotika över nätet, svarar han.

• Fotnot: Narkotikahandel över internet har ökat, drogerna skickas oftast till beställaren i försändelser med hjälp av legala postföretag. Tidigare fick postpersonal inte larma om misstänkta brev, men 2 januari 2023 ändrades reglerna angående sekretess i postlagen. Numer får personal som hanterar brev och paket tipsa myndigheter om de tror att innehållet kan leda till fängelse. Läs mer i Handelsnytt.

Annonser