Postlagen ses över för stoppa drogpaket

Brevbärare och postombud ska i framtiden få larma polis och tull om de misstänker att försändelser innehåller narkotika och vapen. Regeringen tillsätter nu utredning för att se över postlagens bestämmelse om tystnadsplikt.

– Vi ska ändra postlagen, så att det blir lättare för polisen och tullen att stoppa handel med droger och vapen på internet, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i en kommentar efter torsdagens beslut att tillsätta en utredare.

Syftet är att underlätta brottsbekämpning och kunna förhindra illegal handel via post med droger, narkotikaklassade läkemedel, dopingmedel, ämnen som används för framställa droger, hälsofarliga varor. Men även stoppa vapen och explosiva varor.

Hovrättsrådet Kazimir Åberg blir särskild utredare och ska senast 30 april 2021 ska redovisa sitt förslag.

Dagens postlag är från 1993 och kom till när postmonopolet avskaffades och ska skydda de som skriver och mottar brev. Men sekretessbestämmelserna ledde även till att brevbärare och personal på utlämningsställen inte får tipsa polis och tull om de misstänker att försändelsen innehåller exempelvis droger eller vapen.

Paketkontroll på Irland. Foto: Interpol

Den ökade näthandeln har lett till fler paket från hela världen. Langning och försäljning av narkotika, dopingmedel och nya farliga preparat (ex. fentanyl-analoger) har mer flyttat över till oseriösa ”nätapotek” och krypterade nätsidor på Darknet, som skickar varorna via legal post- och budverksamhet. Men tullen hinner inte kontrollera alla.

Postombud har länge uttryckt oro sedan butikspersonal hotats när desperata mottagare vill hämta ut misstänkta paket med droger och det har blivit en arbetsmiljöfråga.

I augusti ifjol lanserade regeringen en satsning mot narkotika och gängvåld och en översyn av postlagen var en del. Men det har dragit ut på tiden med att tillsätta en utredning.

Varför, undrar SVT Nyheter?
– Det handlar om den knepiga avvägningen mellan den grundlagsfästa brevhemligheten och värdet av att kunna bekämpa den här brottsligheten, säger statsrådet Anders Ygeman till SVT.

Annonser