NBV hoppar av möte med drogdebattör

Drogdebattören Allan Rubin ska vid ett seminarium i Stockholm tala om koppling mellan haschmissbruk och vansinnesdåd. Nu ställer studieförbundet NBV in samarbetet efter kritik på nätet. Men mötet blir ändå av.

Enligt inbjudan till mötet 23 november ska föreläsaren tala om När ”Peace & love” blir ”hate & war”. Och om haschmissbruk bakom vansinnesdåden i bland annat Nice, Köpenhamn, Boston och Paris och ”stenkastarvåld” i svenska förorter.

Men efter kritik och inlägg på sociala medier så väljer NBV att dra sig ur arrangemanget. Bland annat med hänvisning till att det inte finns några faktabaserade grunder för hans teser.
– Vi ser inget samband mellan de nämna dåden och haschanvändning och kan inte stå för påstående i inbjudan till mötet. Därför drar vi oss ur samarbetet denna gång, säger Ninve Düzgün Khelil, regionchef i NBV Stockholms län, till Drugnews.

Övriga arrangörer av mötet på IOGT-NTO-gården Klara Södra i centrala Stockholm är RNS Stockholmsavdelning, Nykterhetsrörelsens Samorganisation (NSO), Svenskar och invandrare mot droger och Anhöriga mot droger.

– Det är tråkigt att NBV stiger av, mötet blir av i alla fall. Allan Rubin anser jag vara en seriös person, han har läst på och länge undersökt cannabissamband till våld och även granskat terrordåden i franska artiklar, säger Rolf Bromme på NSO till Drugnews.

Ann-Marie Strömberg, ordförande RNS Stockholm, tror Rubin är något på spåren.
– Men man behöver inte hålla med alla föredragshållare vi bjuder in, utan kan lyssna på vad han har att berätta. Jag tror det blir mycket intressant, säger hon.

Allan Rubin, arkitekt och drogdebattör
Allan Rubin

Allan Rubin, 81 år, är arkitekt och har i många år studerat hur hasch kan påverka psyket. Hur drogkulturer påverkar unga, om kosmiska trippar och andlig vilsenhet. Och han har beskrivit kontroversiella samband mellan cannabis och satanism, och till våldsbrott. Han har ifrågasatts för att inte grunda påståendena på forskning. I senaste boken ”100 haschrelaterade vansinnesdåd” försöker han härleda sin tes med bl a dagstidningar som källor.

Drugnews har sökt Allan Rubin, men han säger till Accent att han inte tidigare nåtts av nyheten om NBV:s avhopp och därför inte vill kommentera.

Annonser