”Dödspatrullen” döms för dubbelmord

[UPPDAT] KÖPENHAMN Fem svenska medlemmar ur kriminella nätverket ”Dödspatrullen” är enligt dansk domstol skyldiga till dubbelmord och mordförsök i danska Herlev utanför Köpenhamn förra sommaren. Tre av männen döms till livstid och två yngre medlemmar får 20 års fängelse.

Glostrups tingsrätt meddelade sin dom i skuldfrågan före lunch i fredags att de fem i Dödspatrullen från Järva, som idag är 18 – 25 år, är skyldiga. Straffpåföljden meddelades senare på eftermiddagen.

De tre äldre som var 19, 21 och 24 år vid attacken döms till livstid och de två som bara var 17 år döms till 20 års fängelse vardera. De ska alla efter avtjänade straff utvisas från Danmark. De blir kvar i häktet i väntan på domen – som kommer att överklagas – ska vinna laga kraft.

En enhällig jury i domstolen fann dem klart skyldiga till mord på två personer ur konkurrerande grupperingen Shottaz från Rinkeby och mordförsök på en tredje man som lyckades fly. Juryn anser att morden var del i en gängkonflikt, som enligt danska lagstiftning kan leda till dubbla straff.

Samtliga åtalade nekar till brott och den 22-årige utpekade ledaren skrattade rätt ut när han hörde domen. Men rätten tror inte på deras bortförklaringar.
– Förklaringarna är osannolika och konstruerade, sa rättens ordförande.

De båda gängen befinner sig i en blodig konflikt med varandra sedan 2015 och flera personer har avlidit. Dubbelmordet inträffade 25 juni 2019 i samhället Herlev väster om Köpenhamn. Offren, 21 och 23 år unga, en av dem hade agerat manager åt en rapartist, hade lurats ner Danmark i tron att de skulle träffa en man i musikbranschen.

Istället väntade fem män beväpnade med automatvapen och pistol.

Efter de brutala morden så försvann de fem iväg med en stulen bil. Den hittades senare, de hade misslyckats med att elda upp den. I bilen fanns vapnen, kläder och DNA-spår som blivit del av bevisen.

De fem greps vid olika tillfällen en tid senare och utredningen tog fart.
Flera vittnen till händelsen finns, liksom videofilm av själva attacken. Även svenska gängexperter har vittnat under förhandlingarna nu i sommar.

Fyra ledare för Dödspatrullen har frihetsberövats eller dömts, två bröder som flyttat till Barcelona och misstänks bedrivit omfattande cannabishandel och smuggling till Sverige greps nyligen av spanska polis, enligt Expressen.

Även konkurrerande gänget Shottaz är decimerat, medlemmar har dödats eller lämnat landet. Intern splittring och mordförsök uppges pågå där tidigare vänner tros ligga bakom, rapporterar SVT Nyheter.

Ändå fortsätter konflikten och fem nya dödsskjutningar i norra Stockholm har skett senare tid med koppling till gängen. I torsdags dödades en man i 20-årsåldern i Husby.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser