Landets största droghandelssajt stängd

Sveriges största illegala näthandelsplats för narkotika – Flugsvamp 3.0 – har stängts av ägarna själva. Två tidigare versioner hade tidigare stängts ner efter polisinsatser, men uppstått igen. Frågan är vad som händer nu?

Den här gången var det administratörerna själva som fick kalla fötter och släckte ner i helgen.
”På grund av personliga och yttre omständigheter behöver vi nu stänga ner Flugsvamp för gott”, skriver de på hemsidan. ”Stort tack till alla fantastiska säljare, köpare och medarbetare. Ni vet vilka ni är.”

De uppger att alla krypterade uppgifter, koder och databaser också ska ha raderats.
Hur mycket nätpengar på konton som fryst inne för köparna är okänt, men kan vara stora summor. ”Överblivna saldon donerar vi till Tor projektet där dom gör nytta för Darknet framtid…”, skriver administratörerna.

Flugsvamp har varit ett slags Tradera för narkotika med en försäljning på omkring 30 miljoner kronor i månaden. Uppåt 500 olika drogsorter har saluförts och köpts där på dolda delen av internet, Darknet, som kräver särskilda webbläsaren Tor för att surfa utan att synas. Betalningen görs ofta med krypterade nätvalutor, exempelvis bitcoins.

Polis har varit hack i häl på tidigare administratörer av drognätplatser. Förebilden Silkroad drevs av en amerikan som upplät sin webbplats för handel med narkotika, porr mm. Han greps slutligen och dömdes till livstids fängelse. Men han har fått efterföljare globalt, så även i Sverige.

Svenska Flugsvamp 3.0 har haft två föregångare, som stängts ner efter polisinsatser. Administratören för svenska Flugsvamp 2.0 greps för tre år sedan, webbsidan släcktes ner och 10 000 köpare kunde identifieras, några av dem åtalades, andra fick böter.

Budskapet var att det inte längre går gömma sig på Darknet och fortsätta med brottslig verksamhet.
Men en knapp vecka efter nedstängningen var Flugsvamp 3.0 uppe med ny försäljning.
Den gripne svenske administratören dömdes för mindre brott, men bevisen räckte inte att fällas för ha dirigerat sajten, vilket sågs som misslyckande för rättssystemet.

Polisens nationella operativa enhet (NOA) har haft ny utredning på gång i hemlighet mot 3.0-sajten. Och nyhetsbyrån TT publicerade flera artiklar i helgen om Flugsvamp – om familjefäder som sålt där, män som dömts till fängelse, ungdomar som avlidit av droger som sålts där. En uppmärksamhet som kan ha bidragit till administratörernas nedstängningsbeslut.

Deltagare på Flashbacks forum som följt Flugsvamp och kanske handlat där tror att det bara är en tidsfråga innan en ny svensk drognätsajt öppnas igen. Andra att administratörer kan ha stuckit med kvarvarande nätpengar på kontona. 

Droghandel på nätet – såsom på gatan – kan störas kortsiktigt med polisiära insatser, särskilt när meddelandetjänster som krypterade Encrochat knäckts och kriminella gängens planer kunna följas. Men är svårt i längden.

– Men att stoppa de här sajterna för gott, det är ett evighetsproblem. Grundproblemet är att det finns ett stort och ökande sug efter narkotika i samhället, säger Niklas Lindroth, tidigare narkotikapolis som länge följt illegala nätdroghandeln, till TT.

Även nätköp måste ju levereras fysiskt till dörren. En svenskkontrollerad sajt som säljer droger inom landet slipper ju tullen och enligt postlagen får inte inrikes brev kontrolleras. Men en regeringsutredare föreslog i våras att brevbärare och annan postpersonal ska få tillkalla polis och tull om de misstänker att försändelser innehåller narkotika eller vapen.

Annonser