Swish-köpare frias från narkotikabrott

En 28-årig misstänkt kund som åtalats för att ha handlat två gram kokain via en omtalad Swishlista, frias av Sundsvalls tingsrätt. Domen kan få betydelse för hundratals andra kunder på listan som misstänks för narkotikaköp.


2300 kronor ska ha förts över från mannens bankkonto via Swish till en redan dömd narkotikaförsäljare i ett stort kriminellt gängmål i Sundsvall. På listan har identifierats hundratals misstänkta kunder i staden vars namn blev offentliga i gängåtalet ifjol.

Polisen utredde vidare att identifiera dem på listan och åklagaren valde i februari att åtala fem misstänkta drogköpare på listan och hänvisade till bevis som kontoutdrag och konversationer. Enligt åtalet ska 28-åringen ha köpt två gram kokain av langaren en novemberkväll.

Men vid rättegången förra veckan så nekade mannen och sa sig vara helt oskyldig till att ha köpt narkotika.

Och tingsrätten friade i sin dom i fredags helt mannen från olovligen förvärvat och innehaft av kokain. Domstolen finner att åtalet byggt på flera antaganden som inte har kunnat visats i målet.

”Det gäller för åklagarens påstående att den tidigare dömde personen (langaren/red) överlåtit kokain. Det gäller också för påståendena att innebörden av vissa slanguttryck är allmänt kända, samt att priset för ett gram kokain är fast och även det allmän känt’’, skriver tingsrätten i domen.

Enligt domstolen har en del vanliga slanguttryck om narkotikaköp som förekommit i andra brottmål om ansvar, inte förekommit i det påstådda drogköpet i november.

Tingsrättens dom – som kan överklagas fram till 12 april – är den första mot de fem första åtalade misstänkta narkotikaköparna i Sundsvall. Den är ett bakslag för åklagaren och skulle om även de övriga fyra frias kunna leda till att alla andra på Swish-listan kan andas ut.
Rättegången mot de andra fyra hålls senare.

– Vi får se hur det går i åtalen mot de fyra andra. Sedan får vi utvärdera de domarna och se om det är värt att gå vidare med utredningar av fler personer, säger Andreas Bergström vid Sundsvalls-polisen till Sundsvalls tidning.

Annonser