Stor polisinsats i Sundsvall – 7 häktade

[UPPDAT] Efter en stor polisinsats på flera adresser i Sundsvall i torsdags anhölls sju personer. De häktades senare. Automatvapen och narkotika togs i beslag och ett mord kunde avvärjas, enligt polisen. Kopplingar kan finnas till gängkriget i Stockholm.


Polisen utförde razzior på flera adresser i centrala Sundsvall och ett 15-tal personer greps, varav sju senare anhölls. De är bland annat misstänkta för grovt narkotikabrott, grova vapenbrott och förberedelse till mord.
Vid tillslagen beslagtogs stora mängder narkotika och vapen, sprängmedel och outlösta termosbomber.

Enligt vice chefsåklagaren Karin Everitt har insatsen förhindrat våldsbrott, mord och sprängningar, men ville vid en pressträff i fredags inte gå in på mer detaljer.

De flesta av de anhållna är tidigare kända av polisen, varav två bara är 17 år.
– Personerna som anhållits är både lokalt förankrad och några är tillresta. För närvarande pågår tekniska undersökningar av de olika brottsplatserna och beslagen undersöks närmare, sa hon.
I söndags häktades sedan fyra av dem. Övriga tre personer häktades dagen efter, rapporterar SVT Västernorrland. Alla – en kvinna och sex unga män – nekar till brott.

Tillgången på narkotika har ökat i Sundsvall och en pågående konflikt om marknaden skapar oro. Polisen har inlett en särskild insats för att försöka ska trygghet bland invånarna och lokalisera och gripa misstänkta ”kriminella aktörer”. En insats som kommer fortsätta, uppgav Veronica Andersson, chef för polisens utredningsenhet i Västernorrland, på pressträffen.

Uppgifter florerar om att kriminella gäng i Stockholm vill styra en ökad narkotikahandel i några norrlandsstäder, bland annat Sundsvall. Samtidigt som insatsen där i torsdags kväll så greps två personer i Stockholm, men polisen vill inte än säga något om samband.

Drogmarknaden i Sundsvall uppges vara en av tre pågående konflikter som lett till flera sprängningar, skjutningar och mord senare tid i huvudstaden – senast en sprängning natten till fredagen vid ett bostadshus i Akalla. Våldsdåd som plågar befolkningen. Sammanlagt har polisen senaste dygnet gripit 16 personer i Stockholm.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) sa i fredags morse i SVT:S Morgonstudio att våldet tränger allt djupare in i det svenska samhället och att polisen kämpar för att hinna ifatt och stävja den pågående våldsspiralen.

• Köpare av kokain och andra droger i Sundsvall kan alltså vara med och finansiera gängvåldet i landet, enligt polisen.
– Man måste se sig själv i ögonen och bestämma sig för vilket samhälle man vill leva i. Det man själv kan göra är att ge fan i att köpa narkotika, då bidrar man i alla fall inte till våldsspiralen, sa Henrik Blusi, chef för områdespolisen i Sundsvall och Timrå, till P4 Västernorrland i veckan.

Annonser