Författarduo åter om Stockholms undre värld

”Det uppenbara” är andra delen i Benny Haag och Lennart Karlssons krimserie Stockholm Nu. En verklighetsnära deckare om hur komplext gängvåldet är. ”De sociala skyddsnäten har eroderat sönder. Det räcker inte med tuffa tag, det behövs en Marshallplan för att vända skutan i samhället”, säger Lennart Karlsson – till vardags polis.


Boken släpptes nyligen och i tisdags även som ljudbok. På förlaget Ordfront var det releasefest i Gamla stan med chips, bubbel, samtal och inbjudna vänner, föreningsaktiva, poliskollegor och några Krisare (från Kriminellas revansch i samhället). De är just tillbaka från en bokturné i Västerbotten och stämningen är uppsluppen.

Lennart Karlsson och Benny Haag i samtal med sin förläggare Pelle Andersson på Ordfront. Foto: Drugnews

– Det är roligt att skriva ihop, det har blivit en bonus, en slags livets efterrätt. Mycket utgår från Lennarts erfarenheter av 30 år som polis och jag fyller på med gott humör, bollplank och fika med räkmackor och Trocadero, (obs inte light), berättar Benny Haag, 62 år.

Han är skådisen, travexperten och utbildade kbt-terapeuten från Gubbängen som mötte Lennart Karlsson, 55 år, kommissarie och narkotikapolis, ursprungligen från Bastuträsk i Västerbotten. De började otippat skriva kriminalromaner ihop under pandemin.

Foto: Drugnews

Ifjol utkom första boken ”Det som inte syns”, som utspelas i Stockholm city och kring Sergels torg – om afghanska fattiga pojkar som utnyttjas av högt uppsatta personer för både sexövergrepp och annat. Fiktiva seniorpoliserna Wollter och Bergström hittar en mobil hos en langare innehållande en lista med köpare och spåren leder uppåt, även inom poliskåren.

Nya boken ”Det uppenbara” (Ordfront 2023, 351 sidor, som ljudbok uppläst av Fredde Granberg) har flyttat handlingen till Sollentuna där ett kommunalråd – som utlovat krafttag mot ett kriminellt nätverk där – dödas med fyra skott. De flesta tror givetvis att nätverket ligger bakom mordet, men polisduon är tveksamma till ledningens snabba slutsatser.

Hur kriminella utnyttjar människor i beroendeställning och infiltrerar myndigheter, även polisen, skildras initierat. Gängvåld, kravaller i förorten och vilsna unga som söker gemenskap. Afghanpojken Zarin, från första boken, är med i nya och rekryteras av ett gäng. Unga Linnea som hittas i en polisrazzia i en knarkarkvart på Södermalm i första boken och socialtjänsten tillkallas, (dotter till en missbrukande mamma, det sociala arvet närvarande) är också med i den nya.

Wollter tror att hans sista stund är kommen när han civilklädd ensam jagas av ett gäng, men räddas i sista stund av en invandrarkvinna, (en situation som författar-Karlsson själv varit med om fast i en annan förort).

– Men jag är inte Wollter och Wollter är inte jag. Vi blandar verklighet och fiktion och kortar vardagshändelser. Att beskriva en veckas resultatlös spaning funkar inte, då blir det tråkigt, säger Lennart som till vardags även leder Svenska Narkotikapolisföreningen och vet hur tröstlös spaning mot kriminella kan bli.

Författarna Benny Haag och Lennart Karlsson gratuleras för nya boken av Christer Karlsson, Magnus Svedin och Ali Reunanen från Kris. Foto: Drugnews

Benny Haag:
– Vi vill även ge den absoluta majoriteten hederliga människor i förorten ett ansikte, de flesta är inte kriminella. Vi vill att det ska gå bra för Zarin och Linnea i våra framtida böcker, men inte för snabbt. Kanske han blir polis och hon föreståndare på ett behandlingshem, säger han till release-publikens förtjusning.

Men dit är det kvar en bit och mycket kan hända. En tredje bok är på gång, handlingen åter i Stockholm City, (bl. a om afrikanska heroinsmugglare och prostituerade som styrs via voodoo). Och våldet och döden alltid närvarande som en fond.

• Drugnews: Orkar vi med mer våld i romaner – när skjutningar och knivdåd inträffar nära dagligen i verkligheten, häromdagen dödlig skottlossning vid t-banestationen i Farsta?

– Ja, det blir ofrånkomligt om man skriver krimdeckare. Våld är inte ovanligt. Jag har sett det under decennier som polis. Det nya är väl att det numer sker på allmän plats, att oskyldiga drabbas och att individerna som skjuter är så väldigt unga, säger Lennart Karlsson.

Men han understryker att han och Haag ogillar beskrivningar av överdrivet våld (”splatter-skildringar”) i böcker och undviker sådana detaljer. Han vill skildra hur sammansatt gängkriminaliteten är, något som politiker sällan tar upp i debatten idag, utan mer ropar på fler poliser och hårdare tag.

– Grovt våld är väldigt komplext. Visst det behövs tuffa tag och repression mot de som mördar, inga silkesvantar. Men inte hårdare straff – det finns livstid redan. Det behöver också satsas på förebyggande och långsiktiga insatser mot utanförskap, psykisk ohälsa, missbruk och skolmisslyckanden.

Lennart Karlsson. Foto: Drugnews

Polisfackets förslag i veckan att tillsätta en nationell kriskommission för att stoppa gängvåldet tycker Lennart Karlsson är en bra ansats, ”men gäller att det kommer ut något av det också”.

– Skyddsnäten i Sverige har eroderats sönder senare år och fungerar dåligt på flera plan. Bristande integrering, unga hamnar lätt utanför och lockas av kriminella med 500-lappar för låglönejobb inom narkotikahandeln, (som utkik, förvara droger, springa ärenden och transportera paket). Det behövs en allmän upprustning på alla fronter – på skola, sjukvård, psykiatrisk vård och inom polisen etc. En slags Marshallplan för att kunna vända skutan, säger han.

Karlsson anser även att polisen bör kritiseras, två stora omorganisationer har gjorts senare år inom myndigheten, utan att nå målet.
– Polisen har fjärmat sig från lokalsamhället. Syftet med reformerna var att komma närmare medborgaren, men det har blivit raka motsatsen, säger han.

Författarduon beskriver sitt samarbete som en kreativ och öppen arbetsprocess och fortsätter träffas och snacka idéer och fotboll (den ena är Bajrare/Hammarby, den andra Gnagare/AIK). De vill att sina böcker ska genomsyras av ”en strimma hopp och en humanistisk grundsyn”.

• Så ni fortsätter skriva?
– Ja, vi har hur mycket material som helst. Men vi tar en match, en bok, i taget. Det ska kännas lustfyllt. Inga måsten. Jag planerar fortsätta jobba som polis fram till pensionen, så författarskapet sker på fritiden och ger mig energi att orka med polisarbetet, säger Lennart Karlsson till Drugnews.

Sen är det åter till releasen och böcker som ska signeras till de som börjat bilda kö.

Annonser