Växlingskontor tvättade gängens knarkpengar

Ett växlingskontor på Södermalm i Stockholm var bas för flera kriminella nätverk som där förvarade och tvättade stora narkotikaintäkter med mera. Tolv personer fälldes i tingsrätten, nu fälls tio av dem även i Svea hovrätt och flera får långa fängelsestraff.

Sammanlagt har växlingskontoret World Exchange Stockholm AB nära Mariatorget tvättat omkring 220 miljoner kronor åt 16 kriminella nätverk, enligt åtalet.

Fyra personer som i tingsrätten dömdes för penningtvättbrott deltog och drev växlingskontoret, inklusive en som höll i ”hawala”-överföringar till utlandet. Åtta andra hade koppling till gäng och depåer på kontoret.

Nu döms tio av dem även i hovrätten för bland annat grova penningtvättbrott och grova narkotikabrott kopplade till valutakontoret, vars särskilda ställning utnyttjats. Till skillnad från tingsrätten så rubricerar hovrätten alla penningtvättbrotten som grova då ”gärningarna ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt och i större omfattning”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Hovrätten går på tingsrättens linje i de flesta fall, men har sänkt några fängelsedomar något med tanke på att de misstänkta varit häktade länge. Hovrätten har även ogillat någon åtalspunkt om grov penningtvätt för den 53-åriga kontorschefen, och dömer honom till 8,5 års fängelse.

Tre medarbetare på växlingskontoret får straffen sänkta till mellan fyra och sex års fängelse.
För de med kopplingar till nätverk dömdes i tingsrätten sju till fängelse mellan fem månader och 8,5 års fängelse, en fick villkorlig dom. Några sänkt straff har hovrätten gett, efter annan bedömning av åtalades skuld, men ingen har helt frikänts.

Polisen slog till sommaren 2020 mot växlingskontoret efter länge spanat på stället och filmat gängkriminella som gått in och ut där. Omkring 15 miljoner kronor i kontanter hittades då i dolda utrymmen, påsar i taket och med handskrivna namn med smeknamn på gängmedlemmar. Men bevisning från avkrypterade Encro-chattar har även vägt tungt i målet.

Annonser