Narkotika hittad vid polisinsats i Strängnäs

Polisen har i stora insatser senaste dagarna beslagit över 50 kilo narkotika i Jönköping och över 100 kilo i en industrilokal i Strängnäs. Tre personer gripna hittills. Enligt uppgift har beslagen koppling till den gängrelaterade våldsvågen i särskilt Stockholm.

Det första beslaget gjordes i fredags vid en fordonskontroll nära Jönköping där omkring 50 kilo narkotika hittades i en bil och en man greps och senare häktades.
Utredningen ledde vidare till Strängnäs hantverksby där tungt beväpnad polis inledde en insats i söndags kväll och ytterligare över 100 kilo droger hittades. Två personer – en man och en kvinna i 40-årsåldern – greps i Strängnäs och begärdes i onsdags eftermiddag häktade i Eskilstuna tingsrätt. Beslagen ska nu analyseras för att konstatera vilka substanser det rör sig om.

Vid en pressträff i onsdags sa polisen att kriminella aktörer börjat flytta sin verksamhet till mindre orter som används som ”strategiska punkter” i tron att mer ostört kunna bedriva narkotikahandel med mera.

– Det är ett riktigt bra tillslag och mycket narkotika som inte kommer komma ut på gatan. Men det är en oroande utvecklingen att den här typen av brott sker i mindre städer. De små städerna är inte längre undantagna från problemen, sa Camilla Helgesson, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna (där Strängnäs ingår), enligt Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Expressen har Strängnäs varit ett viktigt fäste för den ”Kurdiska räven”, som på flykt i utlandet misstänks styra över narkotikahandel och bekämpa kriminella konkurrenter med skjutningar och sprängningar i framför allt Stockholmsområdet som även drabbat allmänheten. Polisen ville inte kommentera dessa uppgifter, men undersöker saken i vidare utredningen.

Kriminella gäng i storstäder försöker även ta kontroll över droghandeln i andra delar i landet, t.ex i Norrland, vilket lett till nya konflikter.

Annonser