Fängelse för drognätverk i Umeå

Sex män i ett kriminellt nätverk i Umeå döms av tingsrätten för del i narkotikahantering. Fyra av dem döms till fängelse, en utpekad 26-årig ledare döms till sex års fängelse.


Han döms av Umeå tingsrätt för flera fall av grovt narkotikabrott, narkotikabrott och brott mot vapenlagen (polisen hittade nära 400 patroner i hans bostad).

Tre andra döms till fängelse mellan två år och fyra månader till tre år och tio månader, rapporterar P4 Västerbotten. En 17-åring döms till ungdomsvård för grovt narkotikabrott och en 31-åring får skyddstillsyn för medhjälp till narkotikabrott och vapenbrott.

Polisen har sedan sensommaren 2022 kartlagt nätverket som sysslat med omfattande narkotikahandel med cannabis, amfetamin och kokain i Umeå – men även vapenbrott. Spaning med kamera och telefonavlyssning, liksom husrannsakan och avkrypterad chattkommunikation har stärkt bevisen mot männen. Flera av dem greps i december.

Enligt polisen har ligan styrt handeln i den norrländska staden och även haft koppling till ett släktbaserat kriminellt nätverk i Göteborg. Den 26-årige mannen anses ha haft en central roll att delegera uppgifter till andra personer i nätverket i Umeå.

– Han har delegerat uppgifter som de utfört åt honom. Allt handlar ju om narkotikahantering, så det kan vara att möta upp köpare, transportera narkotika, ta emot betalning och liknande, säger åklagare Joel Teran till P4 Västerbotten.

Umeå tingsrätt. Foto: Johan Gunseus

Han är väldigt nöjd med tingsrättens dom, medan 26-åringens försvarsadvokat är förvånad.
– Domen är fel på många sätt, dels är bevisningen dålig överlag och min klient stod åtalad för tio olika gärningar varav de flesta var väldigt spekulativa, säger advokaten Ulf Holst till SVT Västerbotten.

– Jag antar att det inte bara är jag som kommer överklaga, det blev väldigt hårda straff, tillägger han.

• Flera kriminella nätverk med anknytning till Stockholms våldsamma gängkonflikter har senare tid flyttat ut sin verksamhet och försöker ta över droghandeln även i mindre orter i landet.

Annonser