Sju döms i narkotikahärva i Skaraborg

Sju personer döms för del i en stor narkotika- och vapenbrottshärva i Skaraborg. En utpekad huvudman döms till 10,5 års fängelse. En åttonde person frias helt för inblandning.


Det var förra sommaren som polis kunde gripa fem personer misstänkta för hanterat vapen och handel med cannabis, kokain och amfetamin. Vid tillslagen hittades två kpistar med ammunition i en bil i Skövde och större mängder narkotika i gömma i Moholm (Töreboda) och ytterligare en lagringsplats för droger.

Åtta personer åtalades för inblandning i härvan och i måndags kom domen från Skaraborgs tingsrätt.
En 39-årig statslös man bosatt i området, som beskrivs som huvudman, döms till 10,5 års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och brott mot vapenlagen.
”(X) har haft den ledande och styrande rollen i narkotikabrottsligheten som målet gäller. Det är han som har haft kontakt med den eller de som har försett honom med vapen och narkotika”, skriver tingsrätten i domen.

Mannen har av polis och åklagare utpekats ha koppling till den efterlyste gängledaren Kurdiske räven, något 39-åringen dock förnekar. Åklagare Jenny Karlsson hade yrkat på att mannen skulle få ännu strängare straff, men han får ändå över tio år.

Åklagare Jenne Karlsson. Foto: Thomas Carlgren

– Jag bedömer att det är viktigt. För det här är grovt organiserad brottslighet enligt mej och då ska man hamna på högre påföljder. Han har agerat i ett nätverk där det varit flera personer som agerat och gjort sig skyldiga till grova brott, säger hon till P4 Skaraborg.

Totalt döms sex män och en kvinna för inblandning i härvan. Förutom 39-åringen så döms fyra män till fängelse mellan tre och åtta år för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, två andra döms för narkotikabrott till skyddstillsyn. En åttonde person frikänns från åtal för grovt penningtvättbrott.

Enligt åklagaren har mer narkotika transporterats av nätverket till olika ställen i Sverige. En av de åtalade misstänks ha hämtat 150 kilo hasch från Helsingborgs hamn och sedan kört det vidare.
Det är troligt att några vill överklaga domen.

Annonser