VAL 2006

…partierna inför valet

val-2006

Mer på temat VAL 2006

Alliansens ministär åter komplett

Nyheter |

STOCKHOLM Ny kulturminister blir Lena Adelsohn Liljeroth och ny handelsminister Stig Tolgfors – båda moderater. Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade i tisdags ersättarna för de två som efter rekordkort statsrådstid valde att avgå. De nya betalar båda tv-licens.

Reinfeldts nya regering utsedd

Nyheter |

STOCKHOLM Nya statsministern Fredrik Reinfeldt (m) har utsett sin fyrparti-regering. Hälften av ministrarna är moderater. Justitieminister blir Beatrice Ask (m), socialminister blir Göran Hägglund (kd) och folkhälsofrågor ska skötas av Maria Larsson (kd). ”Att minska alkoholkonsumtionen är angeläget”, sade Reinfeldt i regeringsförklaringen i fredags förmiddag.

Regeringsskifte – Persson avgår

Nyheter |

STOCKHOLM Borgerliga alliansen vann riksdagsvalet 2006. Det står klart när de flesta rösterna räknats på söndagsnatten. Frågan är vilken alkohol- och drogpolitik de ämnar driva. Fredrik Reinfeldt utropade sig till segrare tillsammans med sina tre allianssyskon medan statsminister Göran Persson överraskande meddelade att han ska avgå som s-ledare.

S vill bygga ut missbruksvården

Nyheter |

Internationellt arbete mot alkoholskador och droger blir allt viktigare. På hemmaplan satsning på missbruksvård, barn till missbrukare och prevention på bland annat arbetsplatser, universitet och bland ungdomar. Det anser socialdemokraternas Morgan Johansson i Drugnews @utfrågning inför valet.

Alkohol ingen valvinnande fråga?

Analysen |

STOCKHOLM ”Partierna har i valrörelsen missbedömt missbruksfrågornas intresse hos väljarna”. Det anser Sven-Olov Carlsson, ordförande för IOGT-NTO som fått 20 000 nya medlemmar på mindre än två år.

Junilistan vill skärpa gränskontrollen

Nyheter |

EU-kritiska Junilistan vill införa alkolås i alla nya bilar, ej röra alkoholskatterna och folkomrösta om att återinföra gränskontroller. Det framgår av Drugnews @utfrågning av Junilistans ledare Nils Lundgrens inför valet.

Göran Persson: nej till sänkt spritskatt

Nyheter |

STOCKHOLM Spritskatten ska inte sänkas. Det överraskande beskedet gav statsminister Göran Persson (s) på en snabbfråga i en TV-debatt inför valet med moderaternas Fredrik Reinfeldt i söndags kväll.

Fp: drogtesta elever visar att vi bryr oss

Nyheter |

Erik Ullenhag, folkpartiets socialpolitiska talesman, befarar att alkoholskatterna kan behöva sänkas och är positiv till drogtester i skolan. ”Det handlar inte om att straffa eleverna, utan de ska veta att vi vuxna bryr oss om dem”, understryker han i Drugnews @utfrågning inför valet.

Hägglund: alkohol ett gemensamt problem

Nyheter |

Återgå till tidigare införselkvoter och behåll dagens höga alkoholskatter. ”Av solidaritet med dem som inte kan hantera sitt drickande måste vi alla acceptera vissa restriktioner”, säger Göran Hägglund, kristdemokraternas ledare, i Drugnews @utfrågning inför valet.

Olofsson: folkresning för nya drogattityder

Nyheter |

”Det behövs en folkresning för att förändra alkohol- och drogattityder”. Och ledare, idrottare och andra kändisar bör vara goda förebilder, tycker Maud Olofsson, centerpartiets ordförande, i Drugnews @utfrågning inför valet.

Mp: stöd missbrukarnas barn

Nyheter |

”Förhindra sänkt alkoholskatt. Och erbjud stödgrupper för alla barn till missbrukare”. Det uppmanar Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet, i Drugnews @utfrågning inför valet.

”Regeringen velar om alkoläsk”

Nyheter |

STOCKHOLM Alkoläsk kan bli betydligt dyrare än regeringens planerade höjning med cirka sex kronor litern. Det är Systembolaget som anser att skatten bör höjas betydligt mer för att stoppa en inkörsport för ungdomar till alkohol. Folkhälsoministern är intresserad.

Reinfeldt: sänk skatt på öl och vin

Nyheter |

”Regeringens missbrukspolitik har havererat”, anser moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Han är först ut i Drugnews @utfrågning av riksdagspartierna inför valet.

Politiker försökte muta polis med vin

Nyheter |

STOCKHOLM En kristdemokratisk kommunpolitiker i Stockholms län tar ”timeout” resten av mandatperioden. Detta sedan han dömts för att försökt muta en polis med vin efter att ha stoppats för rödljuskörning.

Äldre kvinnors missbruk glöms

Nyheter |

STOCKHOLM ”Äldre kvinnors missbruk av läkemedel och alkohol är ett glömt problem”, säger folkpartiets riksdagskandidat Barbro Westerholm. Hon efterlyser bland annat mer forskning om problemet.

Alliansen tänker inte sänka spritskatten

Nyheter |

STOCKHOLM Det blir ingen sänkt alkoholskatt nästa år med en borgerlig valseger. Inget förslag finns i det gemensamma manifestet och ingen finansiering är diskuterad. ”Skulle frågan ändå komma upp, så stoppar vi det”, säger Ingvar Svensson, kristdemokratisk riksdagsman, till Drugnews.

Sparsamt om droger i valmanifest

Nyheter |

GUSTAVSBERG ”Alkohol och alkoholmissbruk är ett stort folkhälsoproblem, och bidrar ofta till att utlösa grova brott och övergrepp”. Det skriver borgerliga alliansen i sitt gemensamma valmanifest som lades fram i onsdags. Men har problem att visa på lösningar och undviker oenighet om alkoholskatten. Även socialdemokraterna har placerat spritskatten i kylskåpet […]

KD öppnar för sprututbyte

Nyheter |

STOCKHOLM Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting är positiva till sprututbyte för narkomaner, trots att partiet på riksnivå är emot. Därmed är partierna i alliansen tydligt splittrade i frågan om eventuellt sprututbyte i Stockholm.

Skärpta alkoholkrav från mp-kongress

Nyheter |

BORÅS Miljöpartiets kongress skärpte skrivningarna om alkoholpolitiken i partiets valmanifest. Man slog fast att partiet går till val på att Systembolagets monopol ska bestå och att skatterna på alkohol inte ska sänkas.