Oregon återinför straff för droginnehav

SALEM Oregon, som avkriminaliserade narkotikaanvändning 2020, kommer troligen att återkriminalisera användning av viss narkotika. Detta efter att en ny lag fått massivt stöd i delstatskongressen. Nu saknas bara guvernörens underskrift.

Oregon har sedan en folkomröstning 2020 tillåtit innehav av små mängder droger inte är kriminaliserat. Men nu kan det bli ändring. Delstatskongressen har röstat igenom ett lagförslag som innebär att den som innehar droger som metamfetamin och fentanyl kan få upp till sex månaders fängelse.
Stödet för förslaget var massivt i kongressens båda kamrar. I senaten var röstsiffrorna 21–8 och i representanthuset 51–7.

– Med det här lagförslaget fördubblar vi vårt engagemang för att se till att Oregonbor har tillgång till den behandling och vård som de behöver, sa senatens majoritetsledare Kate Lieber, demokrat, enligt Oregon Public Broadcasting, OPB.

Lagförslaget har inte bara fokus på kriminalisering. En viktig del är att få fler att söka behandling för sitt beroende. Bland annat kan den som döms få möjlighet att välja behandling istället för fängelse och de som väljer detta kan till och med släppas från fängelset för att delta i behandlingsprogram.
– En droganvändare har två alternativ: att söka behandling eller att hamna i fängelse, sa  delstatsrepresentanten Ed Diehl, republikan, enligt Oregon Public Broadcasting.

I debatten var det många kongressledamöter som vittnade om egna erfarenheter av överdoskrisen in delstaten. Delstatsrepresentanten Annessa Hartman, D, som bland annat förlorat en styvbror i  en fentanylöverdos, menade att fängelse ibland kan vara nödvändigt

– Jag vet att det inte är det enda verktyget och inte borde vara det första alternativet, men det kan vara ett verktyg. Det kan vara ett verktyg så länge vi kopplar det till behandling och tillfrisknande, sa Annessa Hartman enligt OPB.

Lagen gör det också lättare för åklagare att yrka på hårdare straff för de som säljer narkotika. Detta inkluderar strängare straff för de som säljer droger nära boenden för hemlösa, behandlingsanläggningar eller offentliga parker.

Bakgrunden till den nya lagen är de enorma problem med överdoser som drabbat Oregon de senaste åren. Detta har lett till ökade krav på att något behövde göras och det fanns planer på ett nytt folkomröstningsinitiativ för att återkriminalisera vissa droger.

I och med att lagen nu passerat delstatskongressen är nästa steg att den ska signeras av delstatens guvernör Tina Kotek. Även om hon inte ännu gett tydligt besked om det kommer att ske, är det troligt att hon kommer att godkänna lagen.

Lagen berör vissa så kallade tyngre droger. Innehav av cannabis har varit avkriminaliserat i Oregon sedan 1973.

Annonser