Psilocybin lagligt i Oregon sedan årsskiftet

SALEM När amerikanska delstaten Oregon vid årsskiftet legaliserade användningen av psilocybin var det den första delstaten som gjorde det. Men det står redan klart att fler kommer att följa efter och under nästa år blir det lagligt också i Colorado.

Det var 2020 som väljarna i delstaten Oregon röstade för att legaliserade övervakat försäljng och användning av psilocybin, den aktiva substansen i det som brukar kalla ”magiska svampar”.  Det har dröjt till nu innan alla regelverk är på plats och från den 1 januari 2023 gäller den nya lagstiftningen.

Till skillnad från cannabis, som kan säljas på apotek i delstaten, tillåter inte Oregon detaljhandel av psilocybin direkt till kund.  I stället ska konsumtion ska ske på ett licensierat servicecenter med utbildad personal, skriver New York Times.

Enligt regelverket måste av delstaten godkänd personal vara närvarande under den tid som effekten varar, något som kan ta upp till sex timmar.

I samband med höstens val genomfördes också en folkomröstning i delstaten Colorado, som med en lite majoritet godkände en liknande lagstiftning för den delstaten. Även här ska det skapas center där man ska kunna konsumera psilocybin, Det ska också vara lagligt att odla och bjuda på psykedliska svampar, men någon detaljhandel kommer inte att vara tillåten enligt Colorado Sun.

Det kommer nu att utarbetas detaljerade regler och sent 2024 bedöms det bli möjligt att få tillgång till psilocybin lagligt. Sedan tidigare är användning av drogen avkriminaliserad i Colorado.

Både i Oregon och Colorado har besluten tagits genom folkomröstningar, utan den granskning som normalt gäller för att använda till exempel läkemedel inom vården. Utöver detta har ett antal städer i USA har avkriminaliserat eller fattat beslut om att nedprioritera de polisära insatserna mot psilocybin och även andra typer av hallucinogena droger.

Annonser