Åtta åtalas efter stora narkotikabeslag

Tullen har avslöjat en stor narkotikahärva med kopplingar till flera platser kring Stockholm. Nu åtalas åtta personer för inblandning av synnerligen grov smuggling och narkotikabrott efter beslag på över 800 kilo narkotika.


Mycket tyder på att brotten har begåtts av ett kriminellt nätverk som leds av den s.k. ”Kurdiske räven”, skriver Tullverket i ett pressmeddelande. Denne tros gömma sig i Turkiet och misstänks därifrån styra våldsamma revirstrider om droghandel på flera platser i Sverige.

I bränsletankens lönnutrymme hittades 200 kilo cannabis. Foto: Tullverket

– Det är ett mycket omfattande utredningsarbete som nu lett hela vägen fram till åtal. Att nysta upp en sådan här stor härva är ett bidrag i kampen mot de kriminella nätverk som ligger bakom de senaste årens våldsvåg, säger Kristian Johansson, chef på Tullverkets kriminalenhet öst.

Tullkriminalen inledde på sensommaren förra året spaning, bland annat kring en lastbil som misstänks ha använts vid smuggling av narkotika från Spanien via Öresundsbron till Sverige. I fordonets ena tank hittades cirka 200 kilo hasch i ett lönnutrymme.

Tullen fick genom att följa lastbilens resrutter fokus på flera personer, lokaler, bostäder och platser.  På hösten ledde vidare utredningar till beslag på cirka 820 kilo narkotika, ibland annat Danderyd, Kungsängen, Huddinge och Järna.

Amfetamin och ecstasy-tabletter, del av jättebeslaget. Foto: Tullverket

Beslagen består av 603 kilo cannabis, 196 kilo amfetamin, 18 kilo kokain och två kilo av den syntetiska drogen 3-CMC. Även drygt 50 000 narkotikaklassade tabletter (t.ex. ecstasy) hittades. Totalvärdet av det beslagtagna beräknas i gatuled till över 130 miljoner kronor.

­

Kristian Johansson, tullen. Foto: David Lagerlöf

– Den organiserade brottsligheten tjänar enorma belopp på smuggling och försäljning av narkotika. I det här fallet handlar det om avancerad brottslighet där personer och företag från flera länder misstänks vara inblandade, säger Kristian Johansson på tullen.

Sju män och en kvinna åtalades i torsdags i Attunda tingsrätt misstänkta för del i härvan. Det gäller bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott  och anstiftan till dessa brott. Några av dem misstänks varit anstiftare och organisatör, andra kurirer och medhjälpare.
Samtliga åtalade nekar till brott.

Annonser