HD-dom försvårar polisarbete – lag ses över

En dom i Högsta domstolen som lett till att misstänkta frias för att polisen bytte ut vapen och narkotika till attrapper och socker har kritiserats för att försvåra polisarbetet. Nu uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) att lagen måste snabbutredas.


I april friade Högsta domstolen två män från det s.k. Södertäljenätverket som dömts till långa fängelsestraff av hovrätten för försök till grovt vapenbrott. Detta då polisen bytt ut vapnen (två automatkarbiner och en pistol) som förvarades i ett källarförråd till repliker. HD menade att åklagaren därmed inte kan bevisa att männen tänkt hämta vapnen innan de byttes ut.

Domen – som blivit vägledande – har redan rört till det för polisen som ofta använder bytesmetoden för att undvika att vapen och narkotika kommer ut på illegala marknaden.

I måndags friades en man i 20-årsåldern av Umeå tingsrätt från försök till grovt narkotikabrott och rätten hänvisar till den HD-domen, rapporterar SVT Västerbotten.

Nära ett kilo amfetamin hade bytts ut av polisen till socker på en postcentral i Vännäs innan det hämtades. Tingsrätten menar att det därför inte går bevisa att mannen som hämtat paketet haft uppsåt begå narkotikabrott. Mannen – som var misstänkt huvudman – frias alltså, medan däremot tre medåtalade personer dömdes till fängelsestraff för försök till grovt narkotikabrott.
Åklagaren har inte bestämt om hon ska överklaga.

Kritik har framfört från flera håll mot HD-domens följder, att misstänkta brottslingar släpps på fri fot.
– Det får ju faktiskt väldigt, väldigt stora konsekvenser. Antingen måste vi ta det i beslag och då stannar utredningen där. För om vi byter ut det, enligt det här resonemanget, så blir det inte straffbart och vi kan inte lagföra någon och inte få stopp på den långsiktiga brottsligheten av de grovt kriminella, säger Thomas Palmgren, polisens spaningschef i Västerbotten, till tv-kanalen.

Justitieminister Gunnar Strömmer har tagit del av kritiken mot HD-domen och håller med.
– Uppenbarligen så är det här konsekvenserna och där tror jag brottsbekämparna hos polis och åklagare har rätt. Att de blir långtgående på ett mycket negativt sätt, säger han till SVT.

Han ska nu tillsätta en utredning om förberedelse till och försök att begå brott. Och det blir inte någon långsam stor utredning som kan dra ut på tiden, ”utan vi tar den i ett särskilt spår för att så snabbt som möjligt justera reglerna så att brottsbekämpningen blir mer effektiv”.

Annonser