Tio dömda till fängelse i narkotikahärva

I torsdags meddelades tingsrättens domar för ett stort narkotikanätverk med basen i Uppsala som omsatt flera miljoner kronor. Sju av dem döms för synnerligen grova narkotikabrott, varav en utpekad huvudman till över tolv års fängelse.

Flera av de 19 åtalade påstås ha varit del av s.k. Gottsundanätverket i Uppsala som smugglat stora narkotikapartier cannabis, amfetamin, kokain, tramadol, kristall etc. till Sverige från december 2020 till maj 2021.
Drogerna har sedan omförpackats och sålts vidare runt landet till ett gatuvärde runt 110 miljoner kronor. Enligt förundersökningen kan ligan ha tjänat cirka fyra miljoner kronor på verksamheten.

– Det har varit fråga om allvarlig brottslighet som pågått i olika delar av landet och i en närmast företagsliknande struktur där olika personer haft olika roller, säger rådman Åsa Hanna vid Uppsala tingsrätt i ett pressmeddelande.

Polis och tull har stört och gjort några flera stora beslag i ligans verksamhet. Bland annat har cannabis, amfetamin (gömt i blomlådor) och några handgranater hittats.

Handgranater hittades i Uppsala-fastighet våren 2021 som kan kopplas till nätverket. Foto: Polisen

Ligans påstådda ledare är en 44-årig man från Uppsala som ska ha styrt verksamheten från Spanien. Han greps där i den stora internationella polisrazzian Trojan Shield 2021 mot cirka 800 misstänkta kriminella. Han döms nu till längsta straffet på tolv år och två månaders fängelse. Han misstänks i en annan brottsutredning även för inblandning i ett brandattentat mot en restaurang i Uppsala sommaren 2020.

Övriga som döms till fängelse i den aktuella narkotikahärvan får mellan drygt 7 år och 1,5 år. Sex personer frikänns och övriga döms för ringa brott.

Den fällande domen vilar till stor del på de krypterade kommunikationsmeddelande via mobil som ligan använt och som utländsk polis lyckades knäcka. Bland annat chattjänsterna Anom (som amerikanska FBI-polisen planterat ut) och SkyECC.

I de fall Uppsala tingsrätt anser att åklagaren bevisat att de åtalade använt chattjänsterna – där planer och genomförande av smuggling och försäljning framgått – så har de dömts i målet. Men om kopplingen inte varit klar så har de tilltalade ofta frikänts.
Sex av de åtalade är fortfarande häktade i väntan på om domar ska överklagas. Även åklagarsidan ska fundera på en överprövning i hovrätten, då tingsrätten gjort en ”mer försiktig” bedömning, uppger kammaråklagare Anna Arnell för TT.

Härvan har flera kopplingar utomlands och i förundersökningen har svensk polis fått hjälp av kollegor i Nederländerna, Spanien och Österrike.

Annonser