Fler beslag av nätdrogen ”kristall”

Beslagen av den syntetiska nätdrogen kristall (3-CMC) ökar i Sverige. Tullen gör fler beslag och polisen märker att den farliga drogen – som även hittats vid obduktioner – blivit vanligare i landet.

Polisen i Östergötland har hittat cirka 15 kilo jämfört med 17 kilo under hela förra året och i Uppsalaområdet har hittills i år tio kilo beslagtagits, vilket är tjugo gånger mer än ifjol.

– Ja, vi träffar på det vid ingripanden och visitationer och husrannsakningar i större utsträckning än tidigare, säger Magnus Hänström, biträdande lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta, till SR Ekot.

Vid halvårsskiftet hade tullen beslagtagit cirka 15 kilo av drogen, ungefär 75 000 doser, lika mycket som under hela fjolåret. Det mesta hittas i brev- och paketförsändelser, bl a vid postterminalen i Toftanäs i Malmö. Flera av paketen är beställda via forum på och smugglas ofta från Nederländerna, som har tradition av syntetisk tillverkning.

– Vi är verkligen oroliga över den här utvecklingen. 3-CMC är en farlig drog som är svår att dosera och som kan ge livshotande biverkningar, sa Martin Petersson vid tullens kontrollavdelning, i ett pressmeddelande i somras.

Drogen 3-klormetkatinon (3-CMC) – ofta kallad kristall – intas ofta genom näsa eller mun och har amfetaminliknande effekter, men tillhör gruppen katinoner och påverkar centrala nervsystemet. Drogen narkotikaklassades april 2019 i Sverige, men förekommer i kemiska varianter för att försöka kringgå lagen.

Dessa substanser kan ge rus, känsla av ökad empati och hallucinationer och förkommer ibland som s k ”festdrog” bland ungdomar. Men även leda till kramper, psykoser och hjärnskador. Rättsmedicinalverket hade i juni hittat drogen hos minst fyra dödsfall, varav två av dem i år.

I Uppsala har missbruk av nätdrogen 3-CMC ökat och flera ungdomar har åkt fast. UNT och SVT Uppsala har tillsammans granskat problemet och intervjuat de som prövat drogen.

Annonser