17 åtalas i narkotikahärva i Uppsala

Sjutton personer åtalades i måndags vid Uppsala tingsrätt misstänkta för deltagit i och några av dem styrt en omfattande organiserad narkotikahandel med internationella kopplingar.


Åtalen gäller såväl synnerligen grovt narkotikabrott som narkotikasmuggling. Stora narkotikapartier har smugglats till Sverige från december 2020 till maj 2021 och sedan sålts vidare över hela landet med vinster på cirka fyra miljoner kronor.

Det handlar om ett av viktigast kriminella nätverken i Uppsalatrakten.
– Polisens och tullens beslag består av flera olika sorters narkotika som kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol till ett gatuvärde på närmare 110 miljoner kronor, säger kommissarie Torbjörn Munther, spaningsledare på Polismyndigheten Region Mitt i ett pressmeddelande.

Bilder från den omfattande utredningen visar hur exempelvis amfetamin smugglats i blomkartonger, rapporterar SVT Uppsala.

Nätverket har haft flera internationella kopplingar till Spanien, Nederländerna och Österrike och polisen tror att man ”har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater, med bas i Uppsalatrakten”,  enligt spaningsledare Munther.

Enligt kammaråklagare Anna Arnell är bevisläget gott efter omfattande spaning, tekniska bevis, beslag och läst kriminellas kommunikation på krypterade chattar ur Anom-materialet från globala polisoperationen Trojan Shield.

Två av de åtalade som har haft ledande roller i smuggelnätverket har varit baserade i Spanien och har efter gripandet överförts till Sverige, en av dem uppges tidigare haft framträdande position i Uppsalas undre brottsvärld.

Rättegången mot de 17 nu åtalade väntas inledas 16 maj i Attunda tingsrätts säkerhetssal och pågå till november.

Fallet har även lett till separata utredningar
och flera personer har dömts runt landet för synnerligen grova narkotikabrott, enligt Åklagarmyndigheten.

Annonser