Tyskt cannabisbeslut i mitten av februari?

BERLIN Det verkar nu som om att det blir beslut om Tysklands nya cannabislag i förbundsdagen i mitten av februari.

Cannabislegalisering är en del av regeringsprogrammet för den så kallade trafikljuskoalitionen bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och die Grüne. De ursprungliga planerna om en omfattande legalisering har dock fått begränsats, inte minst på grund av att de skulle skapa problem med EU-rätten.

Även det nya förslaget som presenterades förra hösten mötte dock motstånd, inte minst inom SPD. Det har gjort att förslaget till cannabislag har försenats. Planerna var att beslutet skulle tas före jul, men beslutet sköts upp.

Men nu är man alltså åter överens, vilket representanter för de tre regeringspartierna meddelade i förra veckan. Planen är nu enligt tyska medier att beslutet ska behandlas i förbundsdagen under veckan 19 till 23 februari. Sedan återstår ytterligare en behandling i förbundsrådet, den del av det tyska parlamentet som representerar förbundsländerna.

Enligt uppgift ska det inte ha gjorts några större förändringar i lagförslaget, men delar kring utvärderingen har stramats upp och utvidgats.

Om det går enligt planen kommer hemodling och innehav av vissa mängder cannabis tillåtas för vuxna från 1 april 2024 och så kallade cannabisklubbar för gemensam odling bör vara möjliga från den 1 juli.

Annonser