Tyskland vidare med legalisering

BERLIN Tyska regeringen går vidare med planerna att legalisera cannabis. Med sikte att ha en lagstiftning klar senare i år.


Hälsodepartementet meddelade i måndags att det ska börja hålla utfrågningar med över 200 experter och myndigheter om olika aspekter om cannabisfrågan, bl. a kring medicinska och juridiska områden. Det rapporterar flera nyhetsbyråer som AP och TT på måndagen.

De tre partierna i nya regeringen som leds av förbundskansler Olof Scholz (SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna) kom i höstas överens i ett koalitionsavtal om att de vill tillåta en kontrollerad försäljning av cannabis för vuxna i licensierade butiker.

Enligt planen skulle lagen skulle utvärderas efter fyra år.
Hälsominister karl Lauterbach sa förra månaden att lagförslag skulle utarbetas under hösten efter en expertutfrågning om cannabis.

Burkhard Blienert, Tysklands drogtsar. Foto via Wikipedia

Fem utfrågningar ska nu hållas i slutet av juni om vilka insatser som behövs för att skydda ungdomar, hälsa och konsumenter, enligt Burkhard Blienert (SPD), som ansvarar för narkotikafrågor i regeringen.

”Likt många andra har jag arbetat i flera år för att vi i Tyskland äntligen ska få ett slut på kriminaliseringen av cannabisbrukare och övergå till en modern och hälsoorienterad cannabispolitik”, säger Blienert nu i ett uttalande.

En ekonomisk utredning om legal försäljning har beräknat att det skulle ge fler arbetstillfällen och kunna inbringa flera miljarder euro i skatt till staten. Men även uppgifter om att cannabis medicinska effekter skulle avlasta vården och sjukförsäkringssektorn har tidigare framförts.

Att EU:s folkrikaste land planerar legalisera kan driva på debatten som förs i flera länder om att lätta på cannabislagar och avkriminalisera drogen för eget bruk.

Annonser