Molly, 14 år, avled efter tagit tramadol

En 14-årig flickas tragiska död efter druckit alkohol och tagit opioden tramadol upprör hela Dalarna. Nu startar föräldrarna en stiftelse till dottern Mollys minne, för att det som hände henne inte ska hända andra unga.


Det var förra fredagen som den levnadsglada och intensiva 14-åringen skyndade hemifrån för att möta vänner i centrala Falun. Kompisar berättar om träff vid resecentret Knutpunkten och sedan vidare på fest.
Molly berättade senare för sin storasyster att hon druckit sprit och intagit drogen tramadol. En livsfarlig blandning.

Hon kom hem före midnatt, drack vatten och la sig för att sova i sitt tonårsrum. Men vaknade inte på lördagsmorgonen. Enligt Falu-Kuriren, som var först att berätta om den sorgliga händelsen, så avled hon i en misstänkt överdos.

Molly älskade livet, sin familj och sina vänner. Hon sökte kickar och ville ha roligt. Det skulle hända något hela tiden. Hon ville inte dö. Hon ville festa och leva livet. Och som alla tonåringar trodde hon att hon var odödlig”, skriver hennes mamma på Facebook.

Nu planerar familjen en öppen begravning 10 mars i Kopparbergs kyrka för alla som vill hedra Mollys minne. De vill att alla ska veta hur deras älskade dotter dog och ska starta en stiftelse som ska verka för att det som hände henne inte ska hända andra ungdomar.
– Det är så många som tackat oss för att vi gått ut med vår berättelse. Det har gjort det möjligt för dem att prata med sina barn så att fler blir uppmärksamma på riskerna, säger modern Malin Gnospelius till Expressen, som talat med vänner och anhöriga och i ett långt reportage försökt kartlägga Mollys sista timmar.

Flickans död väcker starka känslor i staden och Dalarna. Kyrkan har öppnat för de som vill prata och sörja, skolan har ordnat krisstöd. Hennes kompisar har kommit till hemmet med blommor och kramar. Delar sorgen och smärtan med familjen.

TRAMADOL. 2022 beslagtog Tullverket nära en miljon tramadol-tabletter. Foto: Drugnews

Polisen i Falun har inlett en förundersökning om ”vållande till annans död” och försöker ta reda på var de narkotikaklassade tramadol-pillren kom ifrån. Mollys bästa vän berättar för tidningen att det är lätt att få tag i sprit, tramadol och andra droger, en fredagskväll i Falun. De som säljer är ofta andra unga, några år äldre kanske.

Tullen beslagtog ifjol nära en miljon tabletter av den syntetiska beroendeframkallande opioiden, som kriminella gäng försöker smuggla in och säljer till unga, till de som kan betala.
Tramadol används inom vården för smärtlindring, men har även fått spridning som berusningsmedel. Den har både en uppiggande och lugnande effekt, men kan även leda till hjärtproblem, andningssvårigheter, krampanfall. Tillstånd som kan leda till döden. Och riskerna ökar när drogen blandas med alkohol.

Annonser