Prisade för gräv om mordpillren

De tre reportrarna Frida Svensson, Nahritha Al-Khameesi och Jani Sallinen får årets journalistpris av Svenska Carnegie Institutet för sin granskning av ruljangsen kring det farliga opioidläkemedlet Tramadol. Om hur det langas och används av gängens torpeder vid morduppdrag – men ändå inte har förbjudits.


De tre journalisterna fick i måndags i Stockholm ta emot blommor och 20 000 kronor vardera för en ögonöppnande artikelserie om tramadols roll i samhället som publicerades i Svenska Dagbladet i början av året.

De ”tilldelas journalistpriset 2022 för artikelserien Mordpillren, som genom klargörande inblickar i hur läkemedlet tramadol säljs och används i kriminella gäng bidragit med viktiga pusselbitar i kampen mot våldet”, lyder motiveringen.

– Hedrande och jätteroligt att vår granskning uppmärksammas så här, sa reportrarna vid en ceremoni på Carnegie institutet (SCI), när blommor och  diplom överlämnades.

Jani Sallinen, 48 år, arbetar i SvD:s grävgrupp tillsammans med Frida Svensson, 32, medan Nahritha Al-Khameesi, 23 år, senare har gått vidare till TV4 Nyhetsmorgon.

Sallinen hade fått ett tips av en bekant som arbetat i förorten Husby, och fått veta att ”de som skjuter tar tramadol före”. Något som reporterns poliskällor senare kunde verifiera.
– Det var ju något vi måste undersöka, det vill säga inte bara om gängkonflikterna, utan också om varför och narkotikans roll där, säger han till Drugnews.

I ett par månader följde de upp uppgifter ”med stort engagemang” och intervjuade langare och anhöriga till unga killar som deltagit i mordförsök. De talade även med poliser, tullen, läkare och experter, kollade statistik och data med experter, och sammanställde sedan artiklarna i ”grävrummet” på tidningen.

Det smärtstillande läkemedlet tramadol används allt mindre inom vården, men missbrukas mer, säljs via falska nätapotek, langare och smugglas till landet.
En langare som de kvinnliga reportrarna träffade berättade lite stolt om sin roll i det hela, att han tjänade mycket pengar, men att han skulle lägga av då det var stressigt.

Det förekommer även läckage från sjukvården. Nahritha Al-Khameesi spelade rollen som en patient som ville ha tramadol och bokade tid hos en läkare på en privatklinik, som hade rykte om sig att stå till tjänst. Hon kom utrustad med dold kamera.

 

 

Artiklar ur serien Mordpillren. Foto: Stina Stjernkvist/SvD

Läkaren kallade henne ”söt tjej, kul”, ville kramas, sa att tramadol var farligt och att han inte var någon ”knarkdoktor”. Men var ändå beredd att skriva ut substansen vid en senare kontakt. Han har tidigare varit anmäld som oseriös läkare för att överskriva läkemedel och hade olämpligt beteende mot kvinnor, men fått en chans till.
– Vad jag vet så arbetar han fortfarande kvar som läkare vid kliniken, säger Al-Khameesi idag.

Tramadol – ofta kallat ”Lena” eller ”Moj” i gatumiljö – är en beroendeframkallande opiod som även dämpar rädsla och känslor och därför används av kriminella när de skickar fram ungdomar som torpeder i sina gängkrig.

Bland dödsoffer i skjutningar senare år har hittats spår av tramadol i var femte kropp och 40 procent hade även använt cannabis, visar analyser Rättsmedicinalverket gjort på uppdrag av SvD.

– Det är en tragisk utveckling, Sverige ligger med skjutningar i högst i EU. Bland annat till följd av god tillgång på vapen och narkotika härhemma, en ny gangsterkultur där man skjuter för att döda, inte för att skrämmas, och ett misslyckat stöd till unga i utanförskap. Ofta är det tramdolpåverkade barn som utför skjutningarna, säger till Drugnews Frida Svensson som ofta bevakar gängkriminalitet på tidningen.

Och dödsskjutningarna verkar bli ännu fler än ifjol, ett 60-tal döda hittills, tillägger hon. Narkotikan är en ekonomisk intäktskälla för gängen, bl. a handel med cannabis och kokain, men även med tramadol, som fått rollen att driva på våldet.

Tullen beslagtog ifjol nära 726 000 tabletter tramadol, nära en fördubbling jämfört med 2020. Och i år har beslagen fortsatt, t. ex i trafiken över Öresundsbron (i somras åtalades tre män för försök smuggla in 150 000 tabletter), men även i postförsändelser.

En expert i klinisk toxikologi reportrarna talat med och vill förbjuda drogen helt sa att ”om vi skulle få bort tramadol skulle vi rädda liv. Det är helt uppenbart”. Läkemedelsverket ser en minskad legitim användning, flera biverkningar, men uppger att Sverige är bundet till EU-regler.

När SvD konfronterade dåvarande socialministern Lena Hallengren (S) med granskningen, så sa hon att de våldsdåden boozade med tramadol ”är fruktansvärt”, men att det inte förekom några större diskussioner på EU-nivå om att förbjuda substansen.

En gång missbrukades läkemedlet Rohypnol på liknande sätt av våldsverkare, men förbjöds och försvann från marknaden. Efter det har tramadol tagit över dess roll som känslodämpare i gangsterkrigen.

– Vi har med artiklarna på silverfat serverat och visat på problematiken med tramadaol, så att politiker borde kunna ta tag i det. De kanske kan driva frågan även på EU-nivå också, säger Frida Svensson.

Ett tillfälle är kanske när Sverige efter årsskiftet tar över EU-ordförandeskapet?

Artikelserien Mordpillren i SvD finns samlad här.

• Fotnot: Svenska Carnegie Institutet delade fram till och med 2023 ut priser till journalister som ”gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem”.

Annonser