Reportrar prisas för narkotikagräv

Mathias Ståhle och Robin Folkö har tilldelats Svenska Carnegieinstitutets journalistpris 2019 för granskningen ”Narkotikan och pengarna” som publicerades i Svenska Dagbladet i somras.

–Det är smickrande och roligt att vårt grävande uppmärksammas. Vi har lagt ner mycket jobb på att visa på narkotikans väg ut på gatorna och försökt följa vart pengarna sedan tagit vägen, berättar de båda reportrarna för Drugnews.

Motiveringen lyder: ”…för en djuplodande reportageserie om narkotikan och pengarna, med en klargörande inblick i narkotikans källor och transportvägar, hur den säljs och vart pengarna tar vägen, med särskilt fokus på närområdet kring Stockholms city”.

De får dela på 30 000 kronor och fick ta emot diplom och blommor av Carnegieinstitutets verksamhetschef Peder Langenskiöld vid en ceremoni nyligen i Stockholm.

Mathias Ståhle, 47 år, har tidigare belönats för flera grävande reportage och fått utmärkelsen Guldspaden vid tre tillfällen och värvades av SvD från Eskilstuna-Kuriren till ifjol. Robin Folkö, 33 år, har bakgrund på tv och radio före Svenskan, men har i höst gått vidare till just den tidning som Mathias kom ifrån i Eskilstuna.

Prisade reportrarna Mathias Ståhle och Robin Folkö, ( i mitten) tillsammans med Carnegie Institutets verksamhetschef Peder Langenskiöld och Margareta Ross Bergsten, vice ordförande i styrelsen. Foto: Drugnews

Narkotikaserien publicerades på SvD Näringslivs rosa sidor vilket också bidrog till valet att mer följa pengarna och personer bakom än bara det våld, gängen och missbruket som kringgärdar droghandeln och som flera medier skriver om idag.

De båda skrev bland annat om affärsidkare som importerat 300 kilo kokain till en betongfabrik i Skåne för att sälja vidare. Hur lägenheter i Stockholm används som reningslabb för kokain. Hur miljardvinster från droger plöjs ner i lyxbilar, fastigheter och statusprylar. Och att det är nästan lika lätt att köpa droger kring skolor i Danderyd som i Stockholms city. De stora affärerna görs upp via Darknet och betalas ofta med kryptovalutan bitcoins som är knepig att spåra på nätet.

– Vi ville komplicera bilden och undersöka vart pengarna tar vägen när gängen langat och narkotikaaffärerna var klara. Det är ju pengarna som styr verksamheten, säger Mathias Ståhle.

Drogindustrin drar in miljarder som ska tvättas vita. Reportrarna menar samtidigt att det är svårt att avslöja personerna som styr. Rättsapparaten känner ofta till vilka de är, men lyckas sällan komma åt de i toppen.

Mathias tycker att legaliseringsdebatten är ute på vilsna vägar.
– Personligen tror jag att det är osannolikt att gängvåldet skulle försvinna genom att tillåta cannabis. Det är pengarna som driver på och kriminella skulle utnyttja de inkörda kanalerna att fortsätta sälja andra droger billigare, snabbare och även andra saker.

Robin är försiktigare och säger att han i sin roll mer vill belysa problemen, inte komma med lösningar. De båda reportrarna kompletterar varandra och är överens om att de vill ge läsarna faktaunderlag för att kunna dra sina slutsatser.

Artikelserien har uppmärksammats och påverkat även beslutsfattare i landet tror de.
– Det är troligt att statsminister Löfven läste våra artiklar innan regeringen gick vidare med sin satsning mot narkotika och gängen, säger Robin Folkö.

Nu fortsätter de på varsitt håll vidare på olika tidningar att gräva vidare. Mathias Ståhle skriver bland annat i SvD Näringsliv om penningtvätt och korruption på hög nivå. Robin Folkö bevakar mer jordnära lokala frågor och har skrivit en serie om förlossningsvården i Sörmland.
– Men narkotika och relaterade problem som gängvåld och penningtvätt kommer vara stora frågor i säkert något decennium till. Det är rätt tid att bevaka de frågorna nu för medier, säger Mathias Ståhle till Drugnews.

Svenska Carnegie institutet delar varje år ute ett pris till journalist som ”gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem”.

Annonser