Kan webbportal bekämpa ungas drogproblem?

Signaler om ökat droganvändande bland barn i Uppsala har fått kommunen att lansera en ny webbportal. För att förebygga och stötta de som i jobbet möter unga. Lär väl knappast lösa stadens alla narkotikaproblem, men kan leda till bättre samverkan och möjligheter att nå fram i tid, skriver Tina Quist, ny medarbetare på Drugnews.

Signaler om att drogbruket ökat bland ungdomar i Uppsala har uppmärksammats under året av exempelvis skolan, polisen och socialtjänsten. Ännu mer illavarslande är det förstås med larm om att det ibland handlar om barn.

Kommunen har i höst öppnat webbportalen Unga och narkotika – för en drogfri uppväxt i Uppsala. Ett bra initiativ, eftersom det är ett effektivt sätt att sprida information – att stötta medarbete i kampen mot droganvändning bland unga och barn.

Nya webbportalen i Uppsala. Skärmdump

I somras vårdades två barn på sjukhus i Uppsala på grund av narkotikaförgiftning. Det handlade om en 12-åring och en 13-åring. Kort efter händelserna rapporterade SVT Uppsala att polisen misstänkte att någon hade sålt ecstasy till barnen. Det hela är såklart väldigt tragiskt, och tyvärr är det inte unikt för Uppsala med barn som provar ecstasy.

För bara några veckor sedan lyftes återigen problemet med barn som använder det centralstimulerande preparatet. Den här gången av SVT Nyheter. En socialtjänstmedarbetare berättade då om hur 11- och 12-åringar tillgriper drogen för att lindra ångest och dämpa känslan av ensamhet. En 11-årig flicka hade rentav tagit ecstasy dagligen i tre veckors tid utan att hennes föräldrar hade märkt något. Det hela gled förbi obemärkt under tonårsproblemens grovmaskiga täckmantel.

Men det är inte bara ecstasy som finner vägen fram till barn. Även bruket av cannabis och tramadol är en deppig historia.

SVTPlay

I slutet av november publicerades dokumentärfilmen Knarkus på SVT Play, där tittarna får följa 17-åriga Markus, en pojke som tar droger dagligen. Han går på cannabis. Kokain och ketamin. Lyrica. Berättar att han rökte sin första ”gås” när han var i 12–13-årsåldern. Och sen har vi Tramadol-tjejerna, förstås. En dokumentär miniserie av Sveriges Radio.

Alla vuxna borde ta sig en lyssnare. Programmen är förvisso emotionellt svårsmälta, men insiktsväckande och väl så nödvändiga i vår tid.

Tramadolbeslag Foto: Tullverket.

De tre radioavsnitten handlar om Vilda, Emilia och Julia. Vilda är bara 13 år när hon använder tramadol första gången och därpå faller ner i blandmissbruk. Julia är inte mer än tolv. Även Emilia börjar som 12-åring. En dag, flera år senare, efter att ha kämpat mot blandmissbruk under lång tid, städar hon sitt rum. Viker tröjorna prydligt, lägger in i garderoben. Hon försvinner hemifrån. För att aldrig mer komma tillbaks. Sommaren 2019 förlorar Emilia, 17 år, kampen mot missbruket och dör.

Att tala om saker som sker på samhällets skuggsida känns otillräckligt, blekt. Det är mer som att själva mörkret i skuggan öppnat sitt öga och du knäcks av tungsinthet inför tragiken i dess blick.

Forskning visar, som vi vet, de skadliga effekterna med att börja använda narkotika och alkohol i väldigt unga år. I Uppsala verkar tillgången på olika preparat ha ökat. Polisen har under de senaste åren gjort flera mycket stora narkotikabeslag, medan skolpersonal larmat om ett förvärrat drogläge bland gymnasieelever.

Utan att kunna fastslå narkotikaproblemens omfattning, är det fortfarande helt nödvändigt med smidig samverkan mellan skola, polis och socialtjänst. För att kunna hjälpa barn och unga på glid, som prövar droger eller riskerar att utveckla beroende. Därför är också Uppsala kommuns nya satsning, i form av en öppen samverkansfrämjande webbportal, en behövlig digital resurs.

Sajten lär knappast reda ut all stadens narkotikabekymmer, men bidrar till att effektivisera kompetensutbytet – vilket skapar förutsättningar för en bättre samverkan. För att snabbare nå fram till utsatta unga och barn. För att nå fram i tid.

Annonser