Ohio 24:e delstat att legalisera cannabis

COLUMBUS USA-delstaten Ohio är på väg att legalisera nöjesbruk och försäljning av marijuana. I tisdagens mellanval så röstade där en majoritet för att godkänna lagförslaget. Resultatet är ett bakslag för guvernören och Republikanerna som motsatt sig det.


I folkomröstningen fick lagförslag nummer 2 stöd av 57 procent medan 43 procent röstade nej om mer tillåtande marijuanaregler. Den nya lagen kommer tillåta hemodling, försäljning, köp och innehav av 2,5 uns (68 gram) av drogen, för alla som fyllt 21 år och äldre för rekreationellt bruk, rapporterar CNN.

En delstatsskatt på tio procent på försäljning av marijuana är tänkt användas till beroendevård, administration och olika program som ”social rättvisa och jobb” som stöder industrin själv.

– Marijuana är inte längre en kontroversiell fråga, sa en nöjd Tom Haren, talesman för Coalition to Regulate Marijuana Like Alcohol, i ett uttalande, rapporterar AP.
Koalitionen har framgångsrikt drivit frågan om legalisering sedan 2015, då Ohio-väljarna röstade nej den gången.

Men marijuanamotståndarna menar att striden inte är över.
– Den här kampen är inte över, säger Kevin Sabet på Smart Approaches to Marijuana Action,(SAM), som åtminstone hoppas på att lagstiftarna kan stoppa kommersiell försäljning, reklam och produktion.

Ett medborgarinitiativ som detta kan fortfarande nämligen ändras eller stoppas helt av i den lagstiftande församlingen i Ohio. Andra motståndare till legalisering är guvernören Mike DeWine (Rep), andra republikaner och även företag som oroas över att cannabis kan få inverkan på arbetsmiljön och trafiksäkerheten.
Men att upphäva förslaget – efter att väljarna sagt sitt – skulle ha politiskt känsliga risker med bara ett år kvar till presidentvalet. Mycket talar därför att Ohio blir den 24:e delstaten at godkänna cannabis även som nöjesdrog.

• I omröstningen i Ohio – en delstat med nära tolv miljoner invånare och en viktig vågmästarstat (s.k. swingstate) i de nationella valen – fick befolkningen även ta ställning till aborträtten, som hotas i USA sedan högsta domstolen rev upp den federalt i ett omdiskuterat utlåtande 2022. Men en majoritet av väljarna (56,6 – 43,4 proc.) i delstaten röstade för att behålla den, vilket president Joe Biden välkomnade.

Annonser