Bakslag för Big Marijuana i Ohio

WASHINGTON En majoritet amerikaner stöder legalisering av marijuana, enligt en galupp. Men väljarna i delstaten Ohio i USA röstade i tisdags med bred marginal nej till förslag att legalisera och tillåta privat handelsmonopol med drogen.

När tre fjärdedelar av rösterna hade räknats hade nejsidan fått 65 procent, enligt Reuters och TT. De bröt därmed mot den legaliseringsvåg som synes skölja genom USA för närvarande.

Det något udda ”initiativet 3” ville lägga hela marijuanaindustrins licenserade odlingar hos en begränsad grupp rika affärsmän. Samt att alla personer som fyllt 21 år skulle få inneha högst cirka 28 gram för nöjesbruk och även tillåta drogen som medicin, (medical marijuana).

Några kändisar och investerare stödde förslaget, liksom marijuanalobbyister som organisationen Norml och Ethan Nadelmann från Drug Policy Alliance – som dock var tveksam till ”oligopol”-varianten i Ohio. ”Men nederlaget där kommer inte bromsa farten nationellt för att avsluta marijuana-förbudet”, sade han till Huffington Post efter valutgången.

Guvernör Johan Kasich
Guvernör Johan Kasich

En klar majoritet väljare röstade alltså nej till förslaget i Ohio.
Guvenör John Kasich (rep), som ska ställa upp i presidentvalet, twittrar att han är ”stolt” att delstaten förkastat förslaget.

Även andra marijuanamotståndare är nöjda.
– Initiativ 3 skulle gjort en handfull rika kändisar och affärsmän ännu rikare. Och än värre, skulle det utsatt unga människor för risker. Ohio-borna såg rakt genom röken och speglarna, säger Kevin Sabet, ordförande för restriktiva Smart Approaches to Marijuana, SAM.

Kevin Sabet
Kevin Sabet

– Väljarna ska gratuleras för att satt stopp för Big Marijuana in sin delstat, tillägger han.

Sabet anser de visat att legalisering kan stoppas och avser nu att bygga vidare utifrån detta momentum.

Valresultatet sänder en stark signal från en nyckeldelstat inför presidentvalet nästa år – och då fler legaliseringsval väntas i andra delstater.

Hittills har delstaterna Colorado, Oregon, Washington och Alaska röstat för att helt tillåta cannabishandel och användning som nöjesdrog, i huvudstaden DC tillåts egen odling och innehav, men inte försäljning. Och cirka hälften av landets delstater tillåter ”medicinsk marijuana”. Trots federalt förbud, så har Obama-regeringen valt att inte ingripa mot delstater som legaliserat.

0-aniweedMAJORITET FÖR /Stödet för att legalisera cannabis både som ”medical marijuana” och rekreationsanvändning har ökat senaste decennier bland amerikaner. I en nationell Galupp i oktober stödde 58 procent tillfrågade legalisering av drogen i USA, högsta sedan frågan började ställas år 1969 (då bara 12 procent tyckte så). Även 2013 var 58 procent för, men minskade ifjol till 51 procent. Drygt ett tusen personer 18 år och äldre intervjuas via telefon.

 

Annonser