Biden benådar tusentals dömda för marijuanabrott

WASHINGTON DC USA:s president Joe Biden ger order om att alla amerikaner som tidigare dömts för ringa innehav av cannabis ska benådas. Han uppmanar även till en översyn av federala förbudet och dagens klassificering av drogen som tung.

Han uppmanar även delstater att benåda de som dömts i lokala delstater för samma brott.

Beskedet om en cannabis-reform kom sent på torsdagen från Vita huset.
Alltför många liv har rubbats på grund av vår misslyckade inställning till marijuana. Det är dags att vi rättar till dessa fel, säger Biden i uttalandet och ber dem om ursäkt.

Han menar att för tusentals som hamnat i brottsregister för mindre innehav, så har det blivit ”onödiga hinder för anställning, bostad och utbildning” och dömda färgade personer har drabbats oproportionellt hårdare.

Beskedet om att benåda dömda för ringa marijuanabrott kan beröra cirka 6500 personer och i huvudstaden DC kan det handla om tusentals.
Biden betonar att han under sin presidentkampanj ofta sa att ”ingen borde sitta i fängelse bara för att ha använt eller innehav marijuana”.

Presidenten vill att reformen ska genomföras i tre steg. Först att de som dömts av federal domstol för ringa cannabisbrott ska benådas. Riksåklagaren uppmanas att utfärda benådningsintyg för dem.

Dessutom uppmanar han landets guvernörer att göra detsamma när det gäller dömda på delstatsnivå för marijuanabrott.
För det tredje får hälsoministern och justitieministern i uppdrag att snabbt se över cannabis klassificering på federal nivå. Idag är drogen placerad i samma grupp (schema I) som heroin och LSD, medan farliga droger som fentanyl och metamfetamin är i lägre nivågrupp.

Biden understryker att även om federal och delstatsreglering för cannabis ändras, så ”bör viktiga begränsningar för smuggling, marknadsföring och försäljning till minderåriga kvarstå”.

Joe Bidens uttalande följdes av en snabb uppgång på börsen för cannabisföretag, såsom Tilray Brands och Canopy Growth (+30 procent, respektive 22 proc.), rapporterar CNBC.

Cannabis och legalisering av drogen har blivit en potatis inför mellanårsvalen i november och demokraterna ser momentum i frågan. Idag har 37 delstater och huvudstaden tillåtit medicinsk marijuana och i 19 delstater även legaliserat cannabis som nöjesdrog.
Fem ytterligare delstater (Missouri, Arkansas, North Dakota, South Dakota och Maryland) ska i november rösta om legalisera cannabis, enligt Politico.

Annonser