USA: fem delstater röstar om cannabis

[UPPDAT] WASHINGTON DC Lite i skymundan av mellanårsvalet om makten i USA:s kongress, så hålls även folkomröstningar i fem delstater om att legalisera cannabis. Marijuana-industrin vädrar en fortsatt grön guldrusch.


Lokala folkomröstningar i olika frågor brukar samköras vid mellanårsvalen, denna gång om bl. a abortfrågan och att legalisera cannabis.

Initiativ att liberalisera cannabisregler röstar invånare om i Arkansas, Maryland, Missouri, North Dakota och South Dakota. I de tre förstnämnda delstaterna har cannabisvänner vind i ryggen, medan i de två senare är det mer osäkert, enligt enkäter.

Det är nu tio år sedan Colorado och Washington som första delstater röstade för att legalisera cannabis. Cannabisvågen har fortsatt – idag har ett tjugotal delstater, inklusive Kalifornien och numer även New York, tillåtit den som nöjesdrog, ännu fler i medicinskt syfte. Bara 13 delstater har helt förbud kvar.
(I Colorado ska dessutom väljare nu ta ställning till förslag att avkriminalisera bruk och innehav av vissa psykedeliska ”magiska svampar”, såsom Oregon tidigare gjort, rapporterar CBS).

Ett legaliseringsargument som ofta används är att det handlar om social rättvisa, då många färgade i USA genom åren dömts för cannabisbrott och flera till fängelsestraff. Men det finns även stor press från lobbyister och marijuanaföretag som hoppas på en fortsatt växande konsumentmarknad.

– Så det handlar om social rättvisa, men också om att många väntar på att få tjäna pengar i cannabis-industrin, säger David H Jernigan, professor i hälsovetenskap på Boston University School of Public Health, till Expressen.

Det är tudelat, invånare praktiserar demokrati lokalt, men det handlar samtidigt om en beroendeframkallande drog – och erfarenheterna av tobak och alkohol förskräcker. Han ser legalisering som ett experiment och att delstaterna behöver lära av varann.

President Joe Biden

President Joe Biden (Demokrat) satte för en månad sedan ned foten och benådade alla i en marijuanareform som dömts på federal nivå för ringa narkotikabrott (mindre innehav och bruk av cannabis). Han uppmanar även guvernörer att göra detsamma på delstatsnivå.
Men att legalisera drogen vill han inte.

Mellanårsvalet 8 november handlar främst om rösta fram 35 politiker till senaten och 435 i representanthuset, dessutom utse guvernörer i delstaterna. Bedömare tror att Republikanerna får framgångar i kongressen, vilket kan försvåra för Biden att genomföra sin politik. Några varnar för politiskt våld, att valresultaten dröjer och ifrågasätts. Expresident Donald Trump (Rep) har varit aktiv i kampanjen och väntas ställa upp i presidentvalet 2024.

Annonser