Delaware legaliserar marijuana

DOVER Delawares guvernör John Carney (Demokrat) ger upp sitt motstånd mot att legalisera marijuana i delstaten. Därmed blir nu Delaware USA:s 22:a delstat att tillåta nöjesbruk och innehav av drogen, och så småningom tillåta en licensierad försäljning.


Det är en vändning av guvernör Carney som ifjol lade veto mot lagförslagen (House bill 1 och 2), som förespråkats av andra demokrater. Han säger att ”en legalisering är inte ett steg framåt”, men att konflikten tagit upp för mycket tid för andra viktiga beslut, ”det är dags att gå vidare”.
Han kommer inte underteckna förslaget, men inte heller blockera det längre.

Guvernören stöder medicinsk marijuana och Delawares avkriminalisering att ingen ska fängslas för innehav för eget bruk. Men han är fortfarande oroad över konsekvenserna av att öppna för en marijuanaindustri i delstaten.
– Jag är särskilt oroad över de potentiella effekterna på Delawares barn, på säkerheten på våra vägar och på våra fattigaste stadsdelar, där jag tror att en laglig marijuanaindustri kommer att ha en oproportionerligt negativ inverkan. Dessa farhågor är anledningen till att jag inte kunde sätta min underskrift på varken House Bill 1 eller House Bill 2, säger John Carney i ett uttalande.

Lagen som träder i kraft i helgen ger personer som fyllt 21 år att bruka och inneha mindre mängd marijuana (28 gram) eller andra cannabisprodukter med psykoaktiva substansen THC. Hemodling och drogintag på offentlig plats blir fortfarande otillåtet.
Den lagdel för kontrollerad detaljhandel med tillverknings-, odling- och säljlicenser med beskattning (15 procent) kommer troligen dröja en tid att införa.

Guvernören tillägger att ”vi ska göra ”allt som står i vår makt” för att skydda barn från att komma i kontakt med drogen, förhindra cannabispåverkad bilkörning, och noggrant överväga var säljställen ska få placeras.

Delaware blir USA:s 22:a delstat att legalisera marijuana för nöjesbruk.
I lilla Delaware (med cirka 900 000 invånare) är Wilmington president Joe Bidens hemstad, som är emot en full legalisering, men ifjol gav order om ge att benåda alla amerikaner som dömts för ringa cannabisbrott. Han uppmanar även delstater att göra detsamma, och att det federala förbudet mot drogen ska ses över.

Annonser