Colombias president: avsluta drogkriget

BOGOTÁ/NEW YORK Colombias nya vänsterpresident Gustavo Petro uppmanade i FN latinamerikanska länder att enas och avsluta det misslyckade kriget mot droger. På hemmaplan erbjuder han medlemmar i knarkkarteller straffrabatt om de avväpnar sig.


Colombia är största koka- och kokainproducenten i världen (tillsammans med Bolivia och Peru). Makten över narkotikans produktion och transportvägar har drogkarteller och även gerillor slagits om i decennier. Och fattiga bönder och andra har kommit i kläm.

Kokain. Foto: Drugnews

Omkring 260 000 colombianer har dött som resultat av strider om kokainet under åren. Och bekämpning av kokafälten med gifter (t.ex. glyfosat) med USA-stöd har lett till miljöförstöring och förstörelse av regnskogen.
– Kriget mot drogerna har misslyckats, så även kampen mot klimatkrisen. Från mitt sårade Latinamerika kräver jag att ni avslutar det irrationella hycklande kriget mot narkotikan, sa president Petro i sitt första tal för FN:s generalförsamling förra veckan.

Han uppmanar länderna i Latinamerika att enas för att besegra ”det som plågar vår kropp”. Narkotikasmuggling och kampen mot drogerna har bidragit till de väpnade konflikter som pågått i decennier i landet. Men även den ojämnt fördelade jorden som gör att fattiga bönder tvingas odla mer lönsam koka än andra grödor.

Han tonade ner drogers skador och hänvisar till indianfolkens hävd att bruka den.
– Vad är giftigast för mänskligheten – kokain, kol eller olja?, undrade han menar att droger angrips hårt runt världen, medan olja och kol skyddas ”orättvist och irrationellt”.

Vänsterpresidenten har tidigare sagt att han vill avkriminalisera narkotika och reglera cannabis, såsom Uruguay och Kanada gjort. Sedan 2019 är förbudet att bruka cannabis offentligt upphävt i Colombia.

Hoppet om fred tändes 2016 när Colombia ingick ett fredsavtal med största gerillan Farc 2016 som lämnade in vapen och börja assimileras i samhället. Men andra gerillor, paramilitära grupp och drogkarteller har fortsatt att med våld och skjutningar terrorisera landet.

I en tv-intervju nyligen sa den 62-årige vänsterpresidenten – som tillträdde bara för sex veckor sedan – att medlemmar i knarkkarteller ska erbjudas straffrabatt på 60 procent om de lägger ner sina vapen.
– Dom vi kallar för narcos är bara soldaterna, fattiga bönder och bondesöner. Det är dom vi bekämpat i alla år. Men dom riktiga narcos är mäktiga människor som klär sig i slips. Det är dom vi måste komma åt, sa han.

Förslaget har välkomnats av människorättsgrupper som också anser att drogkriget har misslyckats. Men kritiseras av oppositionen som menar att ”det är fel att ge hänsynslösa kriminella rabatter” som till och med kan innebära straffrihet för några.
– Det är mycket oansvarigt det som presidenten föreslår, säger en senator från högerpartiet Centro Democrático, rapporterar SR Ekot.

Annonser