Ingen legalisering av cannabis i Colombia

BOGOTA Det blir ingen legalisering av cannabis i Colombia. Förslaget om att göra cannabisförsäljning  lagligt fick inte tillräckligt stöd i senaten.


Enligt förslaget skulle artikel 49 i den Colombianska konstitutionen ändras så att försäljning av cannabis till vuxna skulle bli lagligt. Redan tidigare är användning och odling av upp till 20 plantor cannabis laglig i landet.

Förslaget, som hade stöd av president Gustavo Petros regering, fick endast 47 röster för, medan 43 ledamöter röstade emot. Enligt CNN kräver den colombianska konstitutionen krävs en absolut majoritet på 54 röster för att en konstitutionell reform ska bli lag.

En av de främsta motståndarna till förslaget, Jota Pe Hernández från Grön Allians, kommenterade resultatet på Twitter: ”Vi gjorde det!! senaten säger NEJ till att legalisera försäljning och distribution av marijuana!!”. Jota Pe Hernández ställningstagande har varit kontroversiellt i det egna partiet, som står bakom förslaget.

Även om lagförslaget föll i denna omröstning är det troligt att frågan kommer att leva i den colombianska politiken.  En av de främsta förespråkarna för legaliseringen, Juan Carlos Losada lovar att inte ge upp arbetet för att få igenom förslaget.  På Twitter kommenterade han nederlaget: ”Vi är ledsna, men övertygade om att vi gav allt till slutet. Vi trodde aldrig (att vi skulle) nå så långt. Idag har vi majoritet, 7 röster saknades. Vi har varit med i den här kampen i 4 år och vi kommer inte ge upp att skriva en ny historia i kampen mot droger.”

Annonser