Nytt fredsavtal godkänt i Colombia

BOGOTA Ett nytt fredsavtal i Colombia mellan regeringen och Farc-gerillan har godkänts av kongressen efter justeringar av det förra nedröstade förslaget. Därmed ökar chansen för att en över 50 år lång konflikt i landet snart kan vara slut. Men kokaodlingen finns kvar.

Förra fredsavtalet som tagit fyra år att förhandla fram röstades ner av en knapp majoritet i början av oktober i en folkomröstning. Nej-sidan ansåg att eftergifterna till vänstergerillan var för stora.

President Santos och Farc-ledaren vid förra avtalet i oktober.
President Santos och Farc-ledaren Timochenco efter förra avtalet.

Nu har nytt avtal skyndsamt tagits fram. Men president Juan Manuel Santos ville inte riskera att det röstades ner i en ny folkomröstning, utan har bara vänt sig till kongressen med det. För Santos som tilldelas årets fredspris av norska Nobelkommittén gav det ”vind i seglen” för att få avtalet i hamn.

Och fredsavtalet har i veckan godkänts först i senaten och nu av underhuset med siffrorna 130 -0. Men underhuset har 166 platser och kritikerna kring tidigare presidenten Alvaro Uribe valde att lämna lokalen vid omröstningen. De anser att ny avtalet fortfarande ger för stora eftergifter till Farc-medlemmar, rapporterar TT och AFP.

De 310 sidor långa avtalet innehåller förslag om bland annat en jordreform, hur fattigbönder ska lockas över till andra grödor än koka och hur Farc ska avrustas inom ett halvt år och bilda politiskt parti. Mindre ändringar har gjorts om äganderätten och hur gerillamedlemmar ska ställas till svars för brott under kriget på landsbygden.

Det lågintensiva inbördeskriget har söndrat landet i fem decennier, krävt över 200 000 människoliv och flera miljoner invånare har drivits på flykt inom landet. Konflikten handlar om bl a sociala orättvisor, jordfördelning, våld mellan olika grupper och kontroll över kokainhandeln. Men knarkligorna finns kvar och kokaodlingen har ökat kraftigt senaste året.
Regeringen för även förhandlingar med en annan gerilla, ELN.

Colombia

Republik i nordvästra Sydamerika, med 45 miljoner invånare, huvudstad Bogotá med nio miljoner. De flesta katoliker. Ytan 2,5 gånger större än Sverige, sjökontakt med Karibien och Stilla havet. Tropiskt klimat och höga berg, såsom Anderna. Stora exportvaror är kaffe och kokain.

B1145-ColombiaMapEtt lågintensivt inbördeskrig har rasat i 50 år mellan staten, paramilitärer och olika gerillagrupper. Över ett hundratusen människor har dödats, 50 000 försvunnit och tusentals invalidiserats av personminor. Uppåt fem miljoner internflyktingar. Förhandlingar pågår mellan parter för att få slut på striderna. Ett fredsavtal uppges vara på gång mellan Colombias regering och Farc-gerillan 2016.

Landet världens största kokainproducent, cirka 70 procent av marknaden. Huvudmål är missbrukare i USA och Europa. ”Tyst miljökatastrof” när områden förorenats av kokaodling, kemikalier i kokainlaboratorier och besprutning från luften.

Juan Manuel Santos Colombias är president sedan hösten 2010 efter företrädaren Álvaro Uribe (2002-2010). Båda tillhör högerliberala U-Partiet.

Stora sociala skillnader, få äger mycket mark. En växande medelklass i större städer, men sex av tio invånare är fattiga. Särskilt utsatta är afro-colombianer och indianer. /Drugnews

Annonser