Nytt politikermord i Ecuador

QUITO Ännu en politiker ­­– lokalpolitikern Pedro Briones i kustprovinsen Esmeraldas ­– dödades i måndags i Ecuador. Det är tredje politikermordet på en månad i det våldsdrabbade landet som går till val på söndag.


Briones var lokal ledare för FCS (Medborgarnas revolution), samma parti som tidigare vänsterpresidenten Rafael Correas (2007-2017) tillhör, och uppges i måndags ha skjutits ihjäl vid sitt hem, rapporterar TT och AP.

Det är mindre en vecka sedan journalisten och presidentkandidaten Fernando Villavicencio dödades i en skottlossning efter ett valmöte i huvudstaden Quito. Han utmanade korruptionen och narkotikaligorna som han menade stod för våldsspiralen i landet. Sex colombianer har häktats misstänkta för del i mordet.

Ett annat politikermord inträffade 23 juli då borgmästaren Agustín Intriago i hamnstaden Manta dödades med flera skott. Han ska tidigare ha dödshotats.

Det är i en blodig tid som Ecuador går till president- och parlamentsval på söndag.
Landet ligger geografiskt mellan de stora kokainproducerande länderna Peru och Colombia. Narkotikakarteller har efter insatser mot drogtrafiken i Mexiko och Colombia börjat styra om en del av transitsmugglingen via hamnar i Ecuador.

Otryggheten har ökat med ökad brottslighet, mer våld i fängelser och på gatorna. Första halvåret i år har 3 568 våldsamma dödsfall summerats av nationella polisen, jämfört med 2 042 dödsfall samma period, rapporterar AP.

Annonser