Presidentkandidat mördad i Ecuador

QUITO Presidentkandidaten och journalisten Fernando Villavicencio i Ecuador sköts i onsdags till döds efter ett valmöte. Han bekämpade korruption och hade lovat att ledare för narkotikakarteller ska fängslas om han kom till makten.


Mordet skedde strax efter ett valmöte i huvudstaden Quito i onsdags kväll, lokal tid. Minst nio personer skadades vid attacken, inklusive några poliser. En misstänkt gärningsman avled också på platsen.

59-årige Fernando Villavicencio hade strax före på mötet bland annat talat om Ecuadors problem i skuggan av narkotikakarteller, ökad kokainsmuggling och korruption.
­– Detta är problemet i vårt land. Därför måste vi fängsla gängledarna, sa han på sitt sista kampanjmöte visar bilder från SVT/Aktuellt.

Han sköts med flera skott i huvudet av en man, som nu uppges ha varit colombian och som avled i skottväxlingen. Sex andra personer har gripits misstänkta för inblandning i dådet, alla colombianer, rapporterar TT. Men ett av Ecuadors ökända kriminella gäng ­Los Lobos (Vargarna) ­uppgav i en video i torsdags sig vara ansvariga för mordet.

Fernando Villavicencio var tidigare fackföreningsman, journalist och en kritiker av ökade korruption i Ecuador. Han satt i parlamentet nationalförsamlingen fram till i våras nuvarande president Guillermo Lasso (konservativ) utlyste nyval till 25 augusti. Lasso skriver på X (tidigare Twitter) att han är ”upprörd och chockad över mordet”, försäkrar att brottet inte ska bli ostraffat och har nu utlyst undantagstillstånd i 60 dagar. Men att valet till nationalförsamling och president ska hållas som planerat.

Republiken Ecuador, cirka 16 miljoner invånare. Karta via Wikimedia

Från att varit ett liberalt och ganska lugnt land i nordvästra Sydamerika, så har alltmer inhemska och internationella narkotikakarteller och andra kriminella blivit ett ökat säkerhetshot i Ecuador. Med tilltagande våldsspiral, inflytande från kriminella gängs och myndigheter har liten kontroll på landets fängelser.

Landet ligger geografiskt mellan Colombia och Peru ­de främst kokainproducenterna i världen. Smuggelvägar av drogen till marknaderna i Nordamerika och Europa har senare år alltmer börjat gå över även Ecuador som har lång kust, (t.ex. från hamnen i Guayaquil). Svenska tullen har upptäckt att mycket kokain smugglas i transittrafik i containrar på fartyg därfrån till Helsingborg på väg till kontinenten.

Hur ett tidigare fridsamt Ecuador på bara några år blivit ”ett guldrusch-land för knarkkarteller” har New York Times och San Juan Daily Star nyligen skrivit om. 210 ton narkotika beslagtogs där på ett enda år, barn rekryteras till gäng, minst 4 500 mord begicks ifjol och fängelser har blivit knutpunkter för brott och fejder.

Annonser