Brasilien: 1,1 ton kokain hittat i kattsand

SALVADOR Federal trafikpolisen i Brasilien har beslagtagit över ett ton kokain gömt i kattsand i en lastbil – en ny finurlig smuggelmetod. Fyndet gjordes nyligen nattid i sydöstra delstaten Minas Gerais.

Motorvägspolis stoppade lastbilen som var på väg mot hamnstaden Salvador de Bahia och gjorde en kontroll. Narkotikahundar markerade mot lasten med kattsand och under den hittades cirka 1 140 kilo kokain, värt motsvarande cirka 435 miljoner kronor i gatuled, uppger polisen i lördags enligt AFP.

Kokainbeslaget gjordes i en lastbil av trafikpolis i Minas Gerais. Foto: Policia Federal de Transita de Brasil.

Lastbilschauffören frågades om narkotikan, men han ville inledningsvis inte uttalas sig. Lastbilens rutt var mellan Sao Paulo och Salvador. Kokainfyndet är det största i delstaten hittills i år.

Brasilien är ett nav för internationell drogsmuggling från grannländer som producerar kokainet som levereras för att skickas vidare till Europa och Afrika. Stora exporthamnar är Salvador i Brasilien, men finns även i Colombia och Ecuador.

Smuggelmetoderna växlar – från kokain gömt kroppen hos kurirer, eller i marmorlaster, frukt och till och med indränkt i mattor.
Nyligen stoppade narkotikapolisen i Ecuador tre ton kokain i banancontainrar som var på till Helsingborgs hamn, det handlade totalt om tre olika tillfällen(vid två av dem fanns narkotikan gömd i containerns golv), rapporterade nyligen Helsingborgs Dagblad.

Till EU kommer annars största mängderna kokain via hamnarna i Antwerpen, Rotterdam, Valencia, Hamburg och Algeciras, enligt EMCDDA.

Annonser