Tonvis av kokain går via Rotterdam

ROTTERDAM Flera stora kokainbeslag värt miljarder har gjorts senaste året i nederländska Rotterdam, som har Europas största hamn. Landet utpekas som en hubb för drogsmuggling. ”Även tillfälliga droganvändare är en del av problemet då de skapar efterfrågan”, enligt landets premiärminister.


I lördags hittades efter tips 1 040 kilo kokain i en container uppställd på hamnområdet. Paketen med drogerna var gömt bakom dörren till en behållare, som nog var tillfälligt gömställe. Beslaget har ett gatuvärde på cirka 790 miljoner kronor i gatuled, enligt NL Times.

Men beslagen har varit många av kokain senare tid i området.
I fredags kväll grep ett rättsteam – med tullare, hamnpolis, åklagare i Rotterdam och skattepolis – nio personer i Warder för att ha smugglat 85 kilo kokain till Holland.

Narkotikabeslag i Rotterdam. Foto : Openbaar Ministrie Rotterdam.

30 september berättade tullmyndigheter att 1,4 ton kokain hittats i en leverans med kakaopulver i Rotterdams hamn, värt cirka 105 miljoner euro i langarled. Narkotikan kom från Colombia till Rotterdam, men ”var avsedd för ett företag i Frankrike”, enligt åklagarmyndigheten. Drogerna förstördes direkt efter att händelsen tillkännagivits.

Smugglingstrycket är stort på Europa av kokain från Latinamerika, varav mycket passerar Nederländerna och Belgien, enligt Europol. Mycket narkotika går vidare till andra EU-länder och bildar ett spindelnät av transitleder, pengaflöden för brottsnätverken och mänskligt lidande.
I mitten av september gjordes ett rekordbeslag i Rotterdams hamn av över fyra ton av drogen, (värt cirka 301 miljoner euro). Och i juli månad hittades nära elva ton kokain i hamnen.

Totalt beslagtogs 102 ton kokain ifjol på väg till europeiska missbrukarmarknaden.
Europol har utpekat Nederländerna och Belgien som en primär hubb för kokainsmugglingen till Europa. Fler personer som smyger runt i hamnområden grips misstänkta för att hämta olika illegala drogsändningar.

Femke Halsema, borgmästaren i Amsterdam, anser att det inte bara bör fokuseras på de som smugglar utan ”även de som underlättar för kriminella nätverk, såsom revisorer, mäklare, mellanhänder och ibland advokater”, sa hon nyligen.

I en budgetdebatt sa Nederländernas premiärminister Mark Rutte att även tillfälliga användare av illegala droger är en del av problemet eftersom de skapar den efterfrågan som bildar narkotikamarknaden värt miljarder euro som kriminella ligor kontrollerar.
I år föreslår nederländska regeringen kraftigt ökade resurser för att bekämpa organiserad brottslighet, rapporterar NL Times.

Annonser