EU alltmer nav för kokain i världen

BRYSSEL Europa håller på att bli ett nav för tillverkning och omlastningscentral av kokain till andra platser i världen vid sidan av att ha en stor missbrukarmarknad. Dessutom varnar Europol och EU:s drogbyrå för att en metamfetaminindustri växer fram.

De två EU-myndigheterna presenterade i fredags en rapport om att narkotikamarknaden håller på att förändras och särskilt för kokain och syntetiska drogen methamfetamin.

Efter cannabis – den vanligaste illegala drogen – ökar missbruket av kokain till flera miljoner användare och omsatte för cirka 100 miljarder kronor 2020 på den europeiska drogmarknaden, enligt rapporten.

Produktionen av kokain har ökat i Sydamerika och mycket smugglas till Europa, men sedan ofta vidare, särskilt till Mellanöstern och Asien. Men i takt med att beslagen ökat till flera ton i hamnar som Rotterdam och Antwerpen, så har tillverkning av drogen genom bearbetning av kokapasta och bas till även rökbara sorter börjat förläggas till välutrustade laboratorium i EU. Bland annat i Nederländerna, Belgien och Spanien.

Senare år har 45 illegala laboratorier hittats.
– Labben är sofistikerade och kan ta fram kokain av hög kvalitet med hög renhetsgrad. Så alltmer av kokain görs i Europa och transporteras delvis vidare till andra regioner globalt, sa Laurent Laniel, analytiker och kokainexpert, på en presskonferens i Bryssel.

Belgien är ett centrum för kokainbranschen som har internationella kontakter med kriminella nätverk runt världen. För två år sedan beslagtogs 70 ton i Belgien, mest i hamnen i Antwerpen, och 49 ton i Nederländerna.

Presskonferens. Alexis Goosdeel, EMCDDA, och Catherine De Bolle, Europol.

Europols verkställande chef Catherine De Bolle berättade att ligorna samarbetar alltmer över gränserna och har blivit mer våldsamma och hotar även hamnarbetare för att sina smuggellaster.
– Men polisen har också mer stationerats där och hamnarmyndigheterna samarbetar med och lär av varandra, vilket kan ha bidragit till de stora narkotikabeslagen, sa hon.
Nära 40 procent av de kriminella nätverk som arbetar internationellt och är kända av Europols är aktiva på narkotikaområdet, men även med penningtvätt.

Rapporten tar även upp centralstimulerande methamfetamin, vars marknad varit ganska liten, men nu växer stabilt. Den mycket beroendeframkallande drogen har traditionellt mest tillverkats i Tjeckien och använts i Östeuropa. Men enligt nya data så ökar efterfrågan nu även i Västeuropa, oro finns för att tillverkning i Belgien och Nederländerna kommer att öka. Men även i Baltikum och Finland växer missbruket.

Kriminella nätverk styr produktion av methamfetamin i Europa som blivit omfattande i världen, och de samarbetar alltmer med mexikanska drogkarteller för att utveckla och förfina tillverkningsprocessen, enligt EU-myndigheterna.

– Vi är oroliga och vill inte ha en epidemi med methamfetamin också, det handlar om folkhälsan. Narkotika finns överallt numer och alla kan drabbas och bli beroende. Det är en slags ”perfekt storm” som vi måste stå emot, sa Alexis Goosdeel, direktör för EMCDDA, på pressträffen.

Trots covidpandemin så har kokain- och metamfetaminmarknaderna fortsatt utvecklas i EU. Restriktioner märktes mer på detaljhandelsnivå än för grossister och kokainsmuggling fortsatte längs sjövägarna. Krypterade kommunikation och nätet ersatte direktkontakter för narkotikasäljare, men att polisen lyckades stoppa flera chattar och system har lett till flera gripanden och gett kunskap om hur de kriminella planerar.

• Europol och EMCDDA ska återkomma med fler analyser om andra narkotiska preparat på den europeiska marknaden nästa år.

 

Annonser