Rekordbeslag på 23 ton kokain

HAMBURG-ANTWERPEN Två stora beslag på totalt 23 ton kokain har i februari gjorts av tullmyndigheter i hamnarna i Hamburg i Tyskland och Antwerpen i Belgien. Vilket är rekordbeslag i EU.

Utredningen som lett fram till jättebeslag har gjorts i samarbete mellan tyska och holländska myndigheter. Bland annat efter ett tips från en företagare i Holland.

Det ledde till att tullen den 12 februari efter hittade 16 ton kokain i Hamburg. Tullen undersökte ”tydliga felaktigheter” i container som skulle innehålla burkar med spackel/kitt. Men bakom ett lager av äkta varor fanns över 1700 burkar innehållande över nio kilo kokain vardera.

Hamburgs containerterminal. Foto: Martin Abegglen /CC BY 3.0

Containrarna kom ifrån Paraguay i Sydamerika. Tyska tullen – som berättade om beslagen i onsdags – sa att värdet av megabeslaget beräknas i gatuled till mellan 1,5 miljarder euro och 3,5 miljarder euro, beroende på renhet och hur det späds ut.

I Europas näst största hamn Antwerpen hittades sedan ytterligare 7,2 ton kokain i en container med träklossar. Drogerna var alla kopplade till samma destination i Nederländerna.
En 28-årig ägare av ett importföretag greps i onsdags morse i Rotterdam i samband med att polis sökte genom två lokaler, rapporterar flera medier.

Kokainbeslagen har ökat kraftigt i Europa senare år sedan produktionen av drogen ökat i Sydamerika. Hamburgs hamn har blivit en transitplats för flera drogligor och beslagen ökat där, men än större beslag i fjol gjordes i belgiska Antwerpen (65,5 ton kokain).
Totalt beslagtogs ifjol 102 ton kokain på väg mot Europa i ett internationellt brottsbekämpningsprojekt i samarbete med FN, rapporterar tyska DW.

Annonser