Europa: tillslag mot superkartell – 49 gripna

HAAG Polis i flera länder har slagit till mot en ”superkartell” som uppges kontrollera en tredjedel av Europas kokainhandel. 49 personer har gripits och omkring 30 ton narkotika beslagtagits. Det kan även få effekt på den svenska kokainmarknaden.


”Operation Desert Light” har pågått en längre tid, men tillslagen skedde mellan 8 och 19 november i Spanien, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Dubai av nationell polis med stöd av Europol.

”Smugglingen av kokain in i Europa som de gripna misstänks ligga bakom är omfattande, och över 30 ton narkotika har beslagtagits under utredningens gång”, skriver Europol.

Enligt Interpol som också stött operationen är sex av de gripna ”särskilt högt prioriterade” och de greps i Dubai i Förenade Arabemiraten. Bland dem en brittisk medborgare som bott på spanska Solkusten. Men flest greps i Nederländerna, 14 personer, i Spanien greps 13, i Belgien tio och i Frankrike sex personer.
På en video syns när några grips i dyra villor med pool och bilder på många lyxbilar och motorcyklar. Även pass och kontanter har tagits i beslag.

Drogkartellen uppges ha kopplingar till internationell narkotikasmuggling och främst från Sydamerika till Europa via hamnar i Rotterdam och Antwerpen. Och parallella utredning i länderna visar att ”detta produktiva kriminella nätverk varit involverat i storskalig narkotikahandel och penningtvätt”.

Flera av de gripna är högt upp i hierarkin och att så mycket droger har beslagtagits kan även få effekter för den svenska drogmarknaden.
– Den stora införselporten för kokain till Europa är ju Holland och hamnarna där, så det är inte orimligt att tro att en del av det kokain som beslagtagits i det här ärendet skulle vidare till Sverige, säger Gill Eriksson, underrättelsechef på Tullverket i region Väst, till Ekot.

Den internationella insatsen är ytterligare ett resultat av att polis lyckats hacka krypterade kommunikationstjänster och följa kriminellas meddelanden och planer.
”Detta tillslag sänder ett starkt budskap till kriminella” att det finns inte längre en fristad för ”drug lords” från brottsbekämpande myndigheter. I höstas undertecknade Europol och Förenade Arabemiraten ett sambandsavtal för brottsbekämpning och utbyte av sambandsmän.

Tillgången på kokain har ökat kraftigt i Europa senaste decenniet. Mycket av trafiken går från Sydamerika via stora europeiska hamnar och smuggelsätten är många. Omkring 3,5 miljoner personer har använt kokain senaste året i Europa, enligt drogstatistik rapporterar BBC.

• Länk till Europols video om tillslagen i operationen mot drogkartellen.

”Operation Desert Light” Foto: Europol

Annonser