Stort kokainbeslag i Uddevalla hamn

I början av januari larmade hamnpersonal i Uddevalla tullen då de hittat konstiga paket i en kokslast på ett fartyg från Colombia. Tullen kunde konstatera att det största fyndet av kokain i hamnen på länge kunde göras, 25 kilo.

Fartyget som seglade under holländsk flagg kom med kol från Barranquilla i Colombia direkt till Uddevalla hamn. Ett svenskt företag skulle ha lasten.

Narkotikan hittades i ett nät i lasten natten till 8 januari. Alla 15 besättningsmän har förhörts och tre av dem delgavs misstanke om synnerligen grov narkotikasmuggling. Fartyget har senare fått lämna hamnen med hela besättningen efter lastat av.

Gill Eriksson, tullkrim.

– I dagsläget är misstankarna inte tillräckligt starka, så ingen av besättningsmännen är frihetsberövade. Vi har med andra ord ett beslag utan ägare, säger Gill Eriksson, biträdande chef för tullkriminalenheten, i en kommentar.

Värdet på kokain-beslaget bedömer tullen var cirka 17 miljoner kronor, men kan uppgå till 50 miljoner om det skulle spädas ut och säljas på narkotikamarknaden, uppger hon för Bohusläningen.

Nu ska Nationellt forensiskt centrum (NFC) analysera beslaget och besked om styrka och renhet kan väntas om cirka en månad. Även analys av gjorda förhör och beslagna IT-enheter ska göras i utredningen.

Beslaget kan vara det största någonsin i den aktuella hamnen. Ifjol gjordes dock ett beslag i Göteborgs hamn på cirka 100 kilo kokain på ett fartyg, som det inte gick att hitta ägare till.

Annonser