Tonvis av kokain i beslag i Hamburg hamn

HAMBURG Flera stora kokainbeslag har gjorts i år i Hamburgs hamn. I våras hittade tullen 1,8 ton av drogen gömt i påsar med kattsand och nyligen över 1,5 ton kokain gömt i rissäckar – i båda fallen värt miljarder kronor i gatuled.

Foto: Drugnews

I helgen avslöjade Hamburger Morgenpost att i mars hittades hela 1,8 ton kokain i en container med kattströ från Peru, ett ovanligt smuggelsätt. Tullen upptäckte vid närmare kontroll drogerna som beräknas värda 400 miljoner euro (över fyra miljarder kronor) i missbrukarled.

Redan i januari gjordes ett annat stort beslag i hamnen av 400 paket med kokain i en container lastad med bananer från Colombia. Drogerna hade gömts i lönnfack under golvet.

Och nyligen meddelade tullen i Hamburg att ytterligare över 1,5 ton kokain beslagtagits gömt i säckar med ris på ett fartyg från Guyana i Sydamerika, på väg till Polen, enigt lokala medier. Gatuvärdet beräknas till 300 miljoner euro.

I de två första fallen har utredarna inte lyckats spåra misstänkta smugglare, utan lagt ner förundersökningen. I det senare fallet fortgår utredning.

Kokainproduktionen i Sydamerika har ökat kraftigt till cirka 2000 ton per år avsett för världsmarknaden. Hamburg är en av de större containerhamnarna i Europa och en viktig omlastningscentral även för den globala narkotikahandeln.

Ifjol lyckades tyska tullen i hamnen beslagta 4,5 ton kokain på ett fartyg från Uruguay i den hamnen. Totalt 2019 beslagtogs 9,5 ton av totalt 10,5 ton kokain av tullen i Hamburg, vilket var ett rekord.
Mycket tyder på att det kan komma att överträffas 2020, enligt Hamburger Morgenpost.

Annonser