SVT-team får Nils Horner-priset

SVT-reportern Tigran Feiler och fotografen Sara Murillo Cortes tilldelas årets Nils Horner-pris för sin granskning om drogkarteller och kokainets väg från Sydamerika till Sverige.


De båda har Latinamerika som bevakningsområde och får priset ”för att de med en modig och kunnig journalistik, ofta i ödmjukt samarbete med kollegor på plats, kopplar samman det lokala med det globala, och visar människors utsatthet i skuggan av mäktiga drogkartellers nätverk”, enligt juryns motivering.

Kartellkrigare. Ur reportaget ”I skuggan av El Chapo”. Foto: screen SVT-play

Inslagen ”I skuggan av El Chapo” sändes i Uppdrag granskning ifjol och innehöll såväl möten med narkotikahandlare, kartellers bödlar och anhöriga som funnit massgravar. Ett tag var beväpnade män på väg och ”vi fick fly därifrån hals över huvud”, berättade Tigran Feiler i SVT.

Reportageteamet följde även kokainets väg till Europa och Sverige där ett stort kokainparti stoppades av tullen i Uddevalla hamn. Och intervjuar de som köper och missbrukar drogen.

Tigran Feiler och Sara Murillo Cortes är för närvarande stationerade i Buenos Aires. De har tillsammans för SVT rapporterat även om andra nyheter som presidentval, gatuprotester, fredsavtal, klimatkatastrofer, migrantkravaller, fotbollsmästerskap och kulturfrågor i Latinamerika.

Priset är på 25 000 kronor och är instiftat av Borås Tidning till minne av Sveriges Radio-reportern Nils Horner som sköts ihjäl under ett uppdrag i tjänsten i Afghanistan 2014.

Annonser