Italien: kokain för miljarder i bananlast

[UPPDAT] ROM Polis och tull i Kalabrien i södra Italien har gjort rekordbeslag på över 2,7 ton rent kokain. Drogerna som är värda över nio miljarder kronor i gatuled hittades i två containrar gömt bland bananer. /Kokainanvändning ökar kraftigt i Europa.

Beslaget gjordes i hamnstaden Gioia Tauro i Kalabrien i södra landet, uppgav italienska finanspolisen i ett uttalande på tisdagen. Totalt beslagtogs 2 734 kilo kokain som bedömdes vara ”extremt ren kvalitet och i perfekt skick” och värt över 800 miljoner euro, enligt polisen.

De tolv meter långa containrarna innehöll 28 ton bananer och narkotikan hittades med hjälp av skannrings-utrustning och narkotikahundar. Över 30 poliser behövdes för att transportera bort och förstöra narkotikan.

Bananlasten kom från Ecuador och var destinerad till Armenien, via georgiska hamnstaden Batumi vid Svarta havet.

Polisen uppger att dagarna före operationen hade de hittat ytterligare 600 kilo kokain i fruktcontainrar från Ecuador i samma italienska hamn, som var på väg till andra delar Italien, Kroatien, Grekland och Georgien. Ecuador har blivit en allt större utkörsport för kokain från Sydamerika.

Sedan 2021 fram till idag har italienska myndigheter stoppat och beslagtagit totalt 37 ton kokain i Gioia Tauro. Drogerna är ofta gömda bland legalt gods, i dubbla bottnar och hålighet.

Kalabrien är hemmaprovins för ´Ndrangheta som anses vara en av de mäktigaste maffiaorganisationerna i Italien och ha en central roll i narkotikahandeln.

Foto: Drugnews

Kokainkonsumtionen har ökat i Europa senare år. Senaste året har cirka 3,5 miljoner EU-invånare använt drogen (1,2 procent av vuxna befolkningen), rapporterar SR Ekot. I bl a Frankrike har användning ökat kraftigt, och sjukvårdsinläggningar för förgiftning fyrdubblats sedan 2010.

Annonser