Langare och köpare åtalas i stor kokainhärva

Många personer – sex huvudmisstänkta män kopplade till gängkriminalitet, en misstänkt för penningtvätt och 18 narkotikaköpare – har åtalats för del i en omfattande kokainhärva i Borås.


Fyra män kunde gripas efter omfattande spaning i våras och två till i september och alla sex sitter nu häktade misstänkta för bl. a grovt narkotikabrott.

Polisen hade spaning på en säljartelefon och kunde följa erbjudande till omkring 450 tänkta kunder via sms när nytt kokain kom till staden: ”Hej gott folk, vi är fullt aktiva hela tiden med Borås finaste snö i toppkvalitet. Hör gärna av er…”. Köparna kunde få drogerna hemlevererade till dörren.

Bevisning består bland annat av telefonavlyssning, bilder och kartor på narkotikagömmor, leveranser och tekniska analyser.

Åklagare Martin Svensson uppger att han kommer yrka på fleråriga fängelsestraff för de sex huvudmisstänkta i 20-30-årsåldern – som uppges ha gängkoppling och förnekar brott. Han vill även förverka deras kontanter, bilar, smycken och en lyxlägenhet i Göteborg för omkring tre miljoner kronor.
– Jag bedömer att det är klart mer sannolikt att värdet utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet, säger åklagaren i ett pressmeddelande.

Bland de många åtalade köparna i Borås finns en företagare som köpte kokain med firmabilen, en säljchef, en musiker, en servitris med flera. Föräldrar till en kille som köpte kokain utan att sedan kunna betala har blivit indragna i ett utpressningfall, som är delåtal i härvan.

Peter Sörstedt, polisområdeschef Älvsborg:
– Det som är intressant med det här åtalet är att man även väcker åtal mot köparna i samma mål. Det är ett tecken på vilka som föder och göder den grova kriminaliteten. Man kan tycka att det enskilda köpet är oskyldigt, men tillsammans blir det en stor del av den kriminella ekonomin. Vilket också föder den organiserade brottsligheten, det grova skjutvapenvåldet och våldet som vi ser runtom i vårt land. Allt hänger ihop, säger han till SVT Västnytt.

Rättegången inleds 5 december och förläggs till säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt.

Annonser